Dulce mediocritate

Dulce mediocritate!

Doua idei opuse se bat pentru suprematie in ceea ce priveste modul de viata la general. Ideea olimpica de “important e sa participi”, idee care sugereaza ca simpla incercare de a te autodepasi merita apreciata. Insa toata lumea este constienta de faptul ca doar cei care nu castiga spun “important e sa participi”.

Ideea asta semi-tampita este promovata de puternic de CIO si de alte organisme mondiale, de oameni obisnuiti etc. Dusa la extrem incurajeaza delasarea, apatia si incompetenta. (sportivul din Africa, cel care aproape s-a inecat la o proba de Inot la Jocurile Olimpice, e un bun exemplu)

La polul opus avem ideea competivitatii duse la extrem. Sa fi mereu primul, in orice domeniu, la orice ora din zi si din noapte, impotriva oricui.

Ceea ce, e bineinteles, ridicol. Poate esti cel mai tare fizician de particule, dar fi convins ca exista cineva care e mai tare-n cunostinte despre balegar.

In afara de poporul roman, in totalitatea sa nu exista pe pamant un om care sa le stie pe toate, care sa fie bun la toate. Tot ceea ce poti face e sa aprofundezi un domeniu, sa ai si niscavaia hobby-uri. In rest efemeritatea noastra biologica ne impune o dulce mediocritate.

Guest post scris de l’empereur.

13 years ago

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *