Te joci, dar respecta regulile Social Media

Regulile au fost facute sa fie incalcate, nu-i asa. Evident asa crede toata lumea cand intra intr-o competitie. Cand vine vorba de orice, toata lumea trebuie sa respecte anumite lucruri. Acum te intrebi  “unde ar mai fi distractia daca toata lumea joaca dupa cum i se canta?”.

Stiu, intrebarea e putin scoasa din context dar nu totul e competitie. Oricum ai pune problema, regulile sunt baza de la care pornesc relatiile intre oameni.

Si acum inapoi la mine. Adica la subiect. Suntem o generatie lovita de febra digitalului, virusii cu numele de cod Facebook si Twitter, avem 1 an, 2, 3 poate mai multi la activ pe aceste retele dar cu fiecare zi care trece realizez ca multi inca nu stiu sa se foloseasca de aceste retele sociale la adevaratul lor potential, uitand ca in spatele lor exista anumite reguli si conditii.

De fapt nu uita ca exista Nettiquete, si ca in spatiul digital daca ai intrat in joc, trebuie sa joci si sa respecti regulile. Sau dupa cum spune cineva aici, “Auzi baietas! Aici nu esti la piata. Ai facut comanda cumperi”. Nu trata retele sociale ca locul de joaca preferat pentru ca nu e asa.

Cand incerci sa-ti  faci un brand personal, fie ca te folosesti de Facebook, fie Twitter iti sta mai la indemana, ori le iubesti pe amandoua, invata sa ma respecti ca mai apoi sa-ti intorc serviciul.

Invata ca daca ti-ai creat un cont pe twitter, scrii un tweet si dai follow de la 50 de persoane in plus de la primul login, mai devreme sau mai tarziu ti se va suspenda contul. Retine ca un follow back se obtine cu greu si trebuie sa fii relevant nu numai pentru domeniul in care activezi ci si pentru oamenii pe care ii urmaresti.

Daca imi dai follow si nu te cunosc, intai ma uit prin lucrurile pe care le debitezi. Si te tin asa vreo saptamana. Imi place sa-l numesc testul relevantei. Daca nu am ramas impresionat, probabil nu te urmaresc, dar mai trag cu ochiul din cand in cand sa vad ce-ai mai scris. Poate te apropii de un follow.

In schimb daca imi dai follow si ai update-urile protejate, o sa ramai la followers mult si bine. Vorbeam mai devreme de respectatul regulilor. Daca nu imi oferi o farama de informatie eu in mod sigur nu-ti pot oferi nimic.

Nu te folosi de follow, unfollow si iar follow. In cel mai bun caz iti iei un unfollow din partea mea si un DM de multumire ca ma urmaresti. Doar atat. In cel mai rau caz primesti un block si report spam. Si nici nu te gandi, daca primesti follow de la mine sa ai setat un mesaj automat in care imi multumesti ca te urmaresc. Mi se pare un lucru lipsit de respect fata de persoana care te citeste, si un gest care denota ca nici macar nu te obosesti sa tragi cu ochiul la persoana care te urmaresti.

Daca am scapat de Twitter, urmeaza problema cu Facebook-ul. Cand vine vorba de Facebook sunt putin mai selectiv si cand imi fac curat in lista de prieteni, imi fac curat definitiv.

Nu-mi da follow doar sa cersesti un like. O sa te blochez pentru eternitate. Nu ma invita la cauze care nu ma ajuta cu nimic sau nu-i ajuta pe ce-i care au nevoie. (De asta am si blocat Causes). Mai bine merg sa fac o limonda in scop caritabil.

Nu ma invita la evenimente irelevante. Cred ca daca mi-ai dat follow, ti-a trecut prin minte geniala idee sa-mi vizionezi profilul si sa vezi ce lucruri imi plac. Stiu ca unii au descoperit recent Facebook-ul dar asta nu ii scuza de avalansa venite la adresa destinatarului. Sunt destul de reticent cu anumite aplicatii/jocuri si de aceea pastrez zgomotul la un nivel cat mai scazut.

Daca primesc friend request de la tine si esti o persoana cu care nu ma intelegeam in trecut, nu insista. Nu te adaug in lista. Daca imi dai add si nu te cunosc, dar avem un numar de mutual friends in lista, las putin lucrurile la dospit si incerc sa-mi amintesc daca te-am mai vazut pe undeva. Daca nu, ramai acolo pana ajung sa te vad pe la vreun eveniment. Sau pana ne face cineva cunostinta.

Mi-ai dat add cand ne-am intersectat pe la anumite evenimente, poate am vorbit, dar daca nu prea sunt lucruri in comun care sa ne lege, lista de pending request poate creste. Si in mod clar, revenind la filiera Twitter, daca imi dai add, nu avem pe nimeni in comun iar pe contul tau nu exista nici o informatie personal alta decat linkul de facebook si nici macar o poza, in cel mai bun caz ramai in pending.

Sa nu uit. Daca ai un cont de companie si nu pagina de fani, ia-ti adio de la add as friend. Imi plac brandurile dar asta nu inseamna ca vreau sa fiu prieten cu ele.

Te-am speriat? Hai ca nu a fost asa de greu. Sigur, nu sunt persoana potrivita sa vorbesc despre nettiquette, dar am pretentia sa respecti regulilele astea, daca te-ai apucat sa te joci. Eu unul incerc sa fac asta cat de mult pot, chiar daca uneori o mai dau in bara.

Iar daca eu nu te-am convins inca, poate ai ceva timp liber si citesti postarea asta care spune multe lucruri de luat in seama pentru comportamentul pe Facebook.

11 years ago

2 Comments

  1. Stiu ca negru e naspa si ca se poarta ceva grii, dar al tau e atat de deschis incat imi rupe ochii, nu am putut citi articolul pana la capat din cauza asta.

    Daca nu sti sa faci asta, dai de mine si iti zic eu unde sa modifici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *