Putin despre NFL

“4 Touchdowns in one game.” Asa se mandrea Al Bundy, din “Married with Children” ca inscrisese intr-un meci de fotbal american in liceu. Aseara am asistat la invitatia lui Razvan, la primul meci de fotbal american vazut in viata asta de muritor.

Si pe buna dreptate ca mi-a placut. La fel de mult cum mi-a placut si rugby-ul, dar pentru mine e mai sigur sa le vad din fata unui televizor decat sa le practic. Prefer oricand un pick&roll decat un fumble, sau o situatie de And-One in detrimentul unui touchdown. Insa aseara am invatat putin din magia fotbalului american, sau football cum ii zic americanii.

Am inceput seara light, cu un video de “prezentare”, care de drept si de fapt era melodia oficiala a SuperBowlului de anul trecut, apoi am trecut la un powerpoint din care am aflat cateva reguli, impartirea echipelor din NFL si blogul despre fotbalul american pe care Razvan il detine.

Am invatat ce inseamna fumble, am aflat ca o echipa are voie la 4 incercari pentru a inainta 10 yarzi altfel pierde posesia, ca o echipa are aproximativ 50 de jucatori in componenta si ca echipele nu stau doar pe o margine a terenului ca la fotbal, ci pe ambele.

Si a venit meciul. Ales special, a fost unul din acele meciuri care te tine in tensiune pana la final. Si nu, nu era un meci de anul acesta si nici finala Superbowl, ci un meci din playoff-ul 2009-2011, intre Green Bay Packers si Arizona Cardinals.

Tot ce pot sa va spun e ca fotbalul american se desfasoara cu o asa rapiditate incat nu prea iti dai seama la inceput pe unde e balonul si iti fug ochii in toate directiile, dar un meci dureaza ceva timp asa ca te poti acomoda rapid la ritmul jocului si sa intelegi pentru ce se bat oamenii aia acolo. Si da, meciul vazut aseara a fost genial si chiar nu ma asteptam sa se termine in modul ala.

Oricum, in mod sigur o sa incep sa caut meciuri din NFL sa le vad pentru ca de aseara pe langa NBA si ciclism am mai gasit un sport la care sa ma uit. Iar, daca va intrebati de ce naiba americanii ii zic football (desi nu are nici o legatura cu fotbalul european), totul se datoreaza balonului (dimensiunea acestuia find de 1 foot – aproape 30 cm).

Iar daca aveti nevoie de informatii suplimentare, nu ezitati sa intrati pe blogul dedicat acestui sport, pe pagina de facebook si pe contul de twitter.

[youtube -F_iGK7Kv1M]

11 years ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *