Trecem pe verde

Cum te poti face inteles intr-o lume in continua dezvoltare dar si degradare? Ideal ar fi ca nimeni sa nu consume nimic pe planeta asta. Dar mai apoi cum am trai? Responsabil, nu? Nu cred.

Fara de elementele de baza ale naturii nimeni nu poate trai. Dar ce facem cand aceste resurse se micsoreaza si vedem ca in curand o sa ramanem fara ele? Unii ar spune ca putem produce altele. Altii, printre care ma numar si eu ar da o sansa responsabilitatii sociale. Ar trebui ca toti sa trecem pe verde, nu?

De aici vine si provocarea: Bilantul Responsabilitatii Sociale 2010 la care am fost invitat sa raspund de catre oamenii de la responsabilitatesociala.ro.

1.Care sunt primele 3 companii pe care le apreciezi cel mai mult pentru cum s-au implicat in societate in 2010 si de ce?

In primul rand ar trebui sa ma gandesc la companiile din Romania care investesc mult in CSR si fac multe lucruri bune pentru comunitate. Dar, imi vin in minte: Petrom cu “Tara Lui Andrei”, Coca Cola cu programul lor de colectare selectiva a sticlei si BCR cu programul “BCR Sperante”. De ce doar aceste 3 initiative? Pentru ca momentan, au aratat ca se poate si in Romania sa traim verde si sa aducem un plus si un zambet societatii.

2.In ce masura marile companii au raspuns in 2010 asteptarilor tale in privinta implicarii in societate?

Sincer sa fiu, personal nu am avut asteptari in privinta implicarii companiilor in societate. A avea asteptari, uneori inseamna a fi dezamagit. Si multe companii cand vine vorba de responsabilitate sociala, dezamagesc intr-un moment sau altul al vietii. Per total mi-a placut ca multe companii s-au axat pe CSR si au investit cat au putut in acest domeniu, sprijind astfel societatea romaneasca care in momentul de fata are nevoie de implicare si de proiecte sociale.

3.Ce asteptari ai de la companii in privinta responsabilitatii sociale pentru 2011?

Anul acesta, ma astept ca multe dintre companii care se implica in proiectele de CSR, sa-si indrepte  atentia asupra tinerilor. Din ce am vazut, sunt prea putine proiecte sociale sprijinite de companii si dedicate tinerilor. Ok, implicarea in proiectele de mediu e buna avand in vedere cate dezastre ecologice se produc, dar daca nu pui accentul si pe proiecte dedicate tinerilor, acestia cu timpul isi vor indrepta atentia spre altceva. Romania are nevoie momentan de motivarea si pastrarea tinerilor in tara, pentru ca din ce in ce mai multi tineri isi vad viitorul amenintat aici si aleg sa plece. De aceea implicarea companiilor in proiectele dedicate tinerilor e un lucru critic.

4. Ce esti dispus sa faci pentru a le stimula pe companii sa fie mai responsabile in 2011?

Imi place in general sa sprijin proiecte bine gandite si targetate cum trebuie. Multe din companiile implicate in proiectele de responsabilitate sociala isi fac bine treaba si astfel isi atrag de partea lor oamenii de care au nevoie, respectul si recunostiinta necesara. Ca persoana sa stimulezi o companie sa fie responsabila nu ai cum, dar ca grup ai mari sanse prin lucrurile pe care le adaugi in societate sa faci o anumita companie sa-si schimbe parerea si sa incerce sa fie mai responsabila.

Cam atat despre responsabilitatea sociala. Voi restul ce faceti? Va implicati, faceti bilantul asta?

11 years ago

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *