Poveste de geek 1

De fiecare dată când apăsăm un Function + Insert=printscreen un pixel moare. Asta din cauză că majoritatea folosim Paint-ul. În general nu este un programel groaznic dar cel puțin pentru mine Photoshop-ul iși face treaba foarte bine.  Pentru că eu am nevoie de Photoshop ca de apă nu aș concepe să nu am un sistem cât de cât acceptabil pentru a-l rula.

Acceptabil înseamnă pentru mine cel puțin 2 Gb Ram, un procesor de la Dual Core în sus, ceva spațiu pe HDD și o placă video de minim 512 Mb Ram. Sună mult? Vă spun eu că nu-i chiar așa. Pe la sfârșitul lui 2007 lucram pe un desktop echipat cu un Athlon XP+ de vreo 2 Ghz, o placă video de 128 Mb Ram și o memorie Ram de 1gb. Și modul cum randam anumite chestii în Photoshop mă făceau să iau monitorul și să-l arunc în cel mai apropiat perete. Norocul meu era că aveam un CRT pe post de monitor.

Prin primăvara lui 2009, sătul de atâta chin în Photoshop și Illustrator cu sistemul acela m-am hotârât să-mi iau un laptop. Aveam nevoie de portabilitate și viteză. După vreo 4 luni de planificări și citit review-uri mi-am luat un Pavilion dv5 cu 2 Gb Ram, o placă video de 512 mb Ram și un HDD destul de mare încât să nu am probleme. Având în vedere că mă ocupam și de activitățile de blogging în pararel cu cele de designer îmi găsisem unealta perfectă pentru a rula totul în condiții perfecte.

Undeva în primăvara asta Pavilionul a intrat puțin în comă și a durat ceva până când și-a revenit. Mă gândeam la un moment dat să îl schimb cu ceva și mă întrebam ce sistem ar fi fost potrivit pentru activitățile mele intensive. Adică care ar putea fi cel mai bun laptop pentru mine ca blogger și designer. Oare aș putea găsi combinația perfectă între puterea, viteza și fiabilitatea de care am nevoie?

Inițial credeam că ar fi utilă o trecere pe Mac OSX, dar totuși încă nu a venit vremea pentru un Mac. Așa că frunzărit oferta de pe quickmobile.ro și am găsit ceva care moment mi-ar ajuta mult activitatea de blogger și designer. Am dat peste un Dell, din seria XPS cu un procesor din generația i5, de 2,3 Ghz cu posibilitatea de a-l duce undeva la 3 Ghz.

Zic excelent. Destulă viteză încât să rulez Photoshop-ul perfect. Ce mai găsim sub capota supercar-ului? Păi avem o memorie de 6 Gb Ram (mai mult decât suficientă încât să poată randa un A2 la 300 dpi în condiții perfecte), o placă video de la Nvidia de 1 Gb Ram cu care orice blogger care vrea să se relaxeze cu un joc o poate face fără probleme sau poate vedea un BluRay de 1080p fără să se îngrijoreze că o să-i crape sistemul.  Interesant nu?

Păi la câte chestii are și ce lucruri face, e un substituent perfect din punct de vedere vizual al unui Mac. Design curbat și nu foarte colțuros, o tastatură atât de rezistentă încât aș putea vărsa (din greșeală) unu sau două pahare de Cola și tot ar funcționa în condiții foarte și cred că pot sta cu el câteva ore afară până i se duce bateria. Până la urma ar fi modelul potrivit pentru un blogger?

Pentru unul ca mine, clar da. Fac chestii diferite și mâncătoare de resurse. Nu sunt chiar blogger-ul obișnuit care mai mult de un WordPress și un Photoshop Lightroom nu prea are nevoie de altceva. Mă joc, încarc layere peste layere în Photoshop, mai randez un flash din când în când și în afară de wordpress mai am și obsesia să mă uit la filme HD. V-am spus că îmi place să-mi car gadget-urile peste tot și să am mereu ceva în spate.

Până la urmă Dell-ul ăsta merită un mare like pentru că în mod sigur și-ar face treaba perfect pentru un blogger. Iar postarea face parte din campania quickmobile.ro de pe BlogalInitiative.

11 years ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *