Tu ți-ai asigurat datele?

Poți zice la nesfârșit că nu o să ți se întâmple niciodată nimic, dar până nu simți asta pe pielea ta, zici că datele îți sunt protejate. Asta până când îți moare HDD-ul sau îți crapă Windows-ul și apoi sufli și în iaurt. Plângi și speri că datele tale importante se vor recupera cât ai zice pește. Dar nu este întotdeauna așa.

O mare parte din datele stocate pe un HDD nu mai apucă lumina zilei după un crash al disk-ului sau distrugere a platanilor. Da, o parte din acestea pot fi recuperate, dar trebuie să treci printr-un proces anevoios de scanare a tot ceea ce ai avut în calculator/laptop până să găsești fișierele dorite. Alteori, le găsești dar sunt atât de corupte încât nici măcar un safe restore nu le mai poate aduce înapoi.

Cu  o astfel de problemă m-am confruntat și eu ani de-a rândul. Bine, până undeva când s-a întâmplat să-mi pice Windows-ul XP a doua oară. Atunci am învățat să-mi fac copii pe cd-uri. Încă nu existau stick-uri, DVD-urile erau foarte scumpe, iar HDD-urile externe încă nu apăruseră pe piața românească sau dacă erau, le găseai la un preț aproximativ egal cu un calculator nou. Am tot lucrat pe XP până prin 2007-2008 când eram puțin fascinat de noua putere a Windows Vista și m-am jucat pe el deși avea o serie de găuri pe care uneori ajungeai să nu le suporți. Încet dar sigur am ajuns să-mi iau un laptop, venit direct din fabrică cu un Vista Home Edition dar alăturarea respectivului sistem de operare cu ce-i 2 GB Ram ai laptopului meu s-a dovedit fatală în momentul în care aveam nevoie cel mai mult de laptop.

Asta se întâmpla cu vreo 3 zile înaintea unui examen important, la care sigurele cursuri viabile erau în varianta online. Partea proastă a fost că Vista a cedat, iar HDD-ul extern abia cumpărăt era în service. Și cum minunăția de laptop nu venise cu DVD/CD de recovery, iar HDD-ul era format dintr-o singură partiție majoră, totul s-a dus pe apa sâmbetei. Mai puțin cele 2/3 DVD-uri cu poze și documente importante pe care am reușit să le salvez.

Install Windows 7, repartiționat și mers mai departe cu descoperirea unui tool extrem de interesant pentru salvarea datelor. Așa am ajuns să-mi fac un cont pe dropbox, pe care nu l-am folosit chiar atât de des dar am reușit să-mi salvez acolo documente destul de prețioase pentru ceea ce fac. Limitat la 2 GB în varianta free + bonusuri adiționale în caz că-ți convingeai și prietenii să adere.

Zilele trecute am aflat de minus.com dintr-un link de la Manafu, dar nu prea am stat să văd cei poate pielea. Cert e că primești din start la înscriere un spațiu de 10 GB și apoi câte un 1GB în plus pentru fiecare prieten care își face cont. Sună destul de drept pentru mine, mai ales că în ultimul timp nevoile mele de stocare a datelor s-au  mărit brusc.

Plus că se poziționează ca o rețea de socializare prin sharing de fișiere. Cert este pentru mine că am nevoie de spațiu de stocare online cât mai mare. Și ar trebui să mă gândesc dacă serverele celor de la minus.com pot ține valul de utilizatori care au accesat serviciul în ultimele zile.

Oricum, mă puteți urmări aici, iar dacă vreți  întreaga experiență minus.com puteți downloada de aici aplicația pentru Windows, Linux, Mac OSX sau poate preferați versiunile special create pentru terminalele mobile (Android, iPhone – beta) sau extensiile pentru Chrome și Firefox.

Până la urmă eu îmi asigur datele pas cu pas. Voi faceți asta?

[youtube trc0wIzMXSI]

11 years ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *