Fereastră 7 – Licență

Se fac vreo 9 ani de când ai mei m-au procopsit cu un calculator. La început un desktop, CRT, boxe, mouse optic, aproximativ tot tacâmul. Apoi un laptop. Ambele proprietate personală. Cum portabilul de pe care scriu deseori aceste postări e aproape de computers heaven am găsit momentul perfect în care să vă povestesc câteva lucruri.

În 9 ani de manipulat calculatoare am învățat destule lucruri încât astăzi un calculator mi-ar fi indispensabil. Mi-am băgat nasul prin câteva carcase, am ars o placă de bază și un cooler de procesor plus o placă video la actualul laptop. Mi-am transportat HDD-ul desktopului în cele mai precare condiții și a supraviețuit la vreo trei sau patru căzături pe parchet și un accident de bicicletă. Am întins la maxim puterea plăcilor video din dotare pompând în ele cele mai noi jocuri, chiar dacă specificațiile minime depășeau cu puțin ceea ce exista în ograda mea. Dar întotdeauna am avut o relație specială cu Windowsul.

Am început pe un ’98, cu mult timp înainte să am un PC acasă, am trecut rapid prin 2000 și Millenium în etapa numită școală plus sală de calculatoare, m-am obișnuit ani de-a rândul cu bătrânul XP și învățasem la un moment dat să-l instalez din DOS, am înjurat rapid Vista după prima configurare a laptopului și evident că m-am bucurat extrem când Windows 7 a rulat prima dată pe laptopul meu.

Din 2010 când l-am instalat prima dată (ediția release candidate) până în momentul de față l-am mai instalat doar o singură dată din considerente de nefuncționare a antivirusului plus una bucată troieni luați din diferite executabile infectate. Ah, și atunci când l-am instalat a fost cu licență prin programul pe care Microsoft îl are în parteneriat cu universitățile și le oferă studenților acces la software Microsoft cu licență.

De atunci n-am prea avut probleme cu instalarea driverilor, nu tu Blue Screen of Death, fara crash-uri de hardware majore și fără prea multe bătăi de cap. L-am folosit intens de atunci în combinație cu Office, Chrome, Mozilla, cateva zeci de jocuri solicitante și evident suita premium de la Adobe de care am nevoie la fel cum am nevoie de aer.

Mi-a plăcut la Windows 7 modul foarte friendly de a ajuta utilizator în configurarea unei rețele sau în instalarea unei imprimante în rețea, faptul ca ai câteva softuri preinstalate care la nevoie îți ușurează mult work-flow-ul zilnic și cel mai mult îmi place la Windows 7 ca are un timp de încărcare rapid și că nu stai o veșnicie să se încarce toate programele până îl poți utiliza. Și sistemul foarte simplu de primă configurare, pe care l-ar înțelege și un om care nu are foarte multe cunoștințe tehnice.

Apropo de faptul că am licență pentru Windows 7, în cazul în care doamne ferește aș pierde licența m-aș duce în primul magazin de calculatoare profi și mi-aș da o parte din bani pe o licență de W7 (evident pe 64 de biți) și una de antivirus profi. Și nici nu aș da Windows 7 pe oricare alt sistem de operare. M-am obișnuit cu el, îmi place cum rulează, îmi satisface toate dorințele de consum și își face bine treaba. Plus că majoritatea softurilor cu care lucrez sunt compatibile aproape sută la sută cu Windows-ul. Asta ca să nu zic 100%.  Există și imperfecțiuni în sistem și nu putem întotdeauna face totul după bunul nostru plac.

Asta pentru că ar fi prea ușor. Și ne-am obișnui cu asta. Dar orice ar fi, eu rămân la licența mea de Windows 7 și la posibilitățile pe care acesta mi le oferă.

11 years ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *