Inteligenta la romani

Românii au fost, sunt și vor fi în continuare oameni deștepți. Nu cred deloc că avem nevoie de o campanie care să ne stimuleze ego-ul și așa suprasaturat. Da, sunt multe specimene prin străinătate care ne strică imaginea și suntem definiți în fel și chip dar, Rom și McCann au facut cel mai previzibil lucru posibil. S-au înecat în comoditate.

În comoditatea unui American Rom și “Asta e România”. Dacă la primul Rom nu mă așteptam la așa ceva, la campania “Românii sunt deștepți” am văzut asta de la 20 km depărtare. Vrei reacții? Vrei să mergi din nou la Cannes? Atunci fă în așa fel încât să inovezi. Așa fac Droga, Wieden sau orice altă agenție mare de pe piață. Nu recicla ideea pentru a treia oară.

Știu că gașca de la McCann au o echipă destul de bună și iscusită, altfel nu ar fi luat toate premiile pe care le-au luat anul acesta însă nu cred absolut deloc că pentru ei s-a terminat cutia cu idei și au făcut campania asta. Îmi place de agenție dar campania asta chiar nu intră printre favoritele mele.

Revenind la motorul campaniei, da. Românii chiar sunt oameni inteligenți, oameni care au idei, oameni muncitori, oameni care îți sar în ajutor când ai nevoie, etc. Partea proastă este că mai departe de această campanie trebuie să vedem și să înțelegem ceva până nu este prea târziu.

În afară nu dă nimeni doi bani pe falsul patriotism pe care fiecare român îl afișează în apropierea unei sărbători naționale sau când o agenție introduce o schemă de marketing în jocul acesta numit consumerism și vena patriotică ni se umflă la 100%, urmată de ego-ul nostru naționalist.

Dacă acum v-am zgândărit puțin orgoliul de români patrioți, poate vreți să vă spun cum nu sunt românii. Mai bine zis majoritatea românilor căci printre ei există și foarte multe excepții.

Românii nu știu să se promoveze (problemă reală și mulți nu conștientizează asta), nu au o strategie bine definită când vine vorba de orice amănunt din viața lor, nu știu să tacă când sunt în avantaj și le e frică să vorbească când ceva care depinde de ei merge prost, nu știu să lucreze în echipă (majoritatea oamenilor sunt individualiști și merg pe principiul “daca eu n-am, X de ce să aibă”), nu știu să-și urmărească interesele și să riște când șansele le sunt favorabile, nu știu să spună Nu și Da atunci când trebuie și cred că dacă mă chinui încă puțin scot din joben alte câteva motive despre cum sunt sau nu românii.

Știu că e 1 decembrie și poate o să-mi sară 20 de mii de oameni în cap că sunt hater, că nu-mi pasă de ce se întâmplă pe aici, că așa sau că invers dar adevărul este că cei care au luptat la Revoluție pentru binele lor și al familiei lor, au luptat pentru dreptul de a trăi într-o țară democratică și de a duce o viață liniștită și de a-și vedea copii trăind fericiți. Sunt mândru că m-am născut în țara asta și că sunt din România și nu cred nici un minut că dacă mâine aș pleca de aici spre New York mi-ar fi rușine să le zic americanilor: Băi fraților, eu sunt român; dar nu mă consider în nici un fel patriot, nici măcar un fals patriot care țipă de fiecare dată că el iubește România când orgoliul său de prințișor e lezat de anumite mesaje transmise de o campanie sau de cine știe ce evenimente. Nu am de ce să fiu patriot într-o țară cu un sistem politic infect, unde există mai multe biserici decât spitale și școli la un loc iar rata de îmbătrânire crește mai ceva ca popcornul la microunde.

Schimbarea unui avatar pe twitter sau pe facebook nu vă face patrioți. Schimbarea unor rezultate din google chiar nu vă face patrioți și nici nu schimbă opinia străinilor despre români. Dacă vreți respect, munciți. Munciți să întrețineți relații, să schimbați mentalități, să primiți încredere din partea străinilor și nu injurii. Munciți pentru voi, pentru lucrurile care vi se par vouă interesante, învățați să vă promovați, învățați să vă recunoașteți vină și să spune-ți “îmi pare rău” atunci când greșiți, învățați să profitați de orice șansă care vi se oferă.

Românii care au învățat lucrurile de mai sus sunt cei despre care trebuie să vorbim că sunt deștepți, frumoși, creativi, educați pentru că altfel toată povestea asta e o mare dovadă de ipocrizie. Și nu ar da bine nimănui să fie numit ipocrit.

 

10 years ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *