Filmul săptămânii – Carnage

Cum în ultima vreme mă uit la foarte multe filme am zis că merită să fac și o rubrică special dedicată pentru ele și să nu scriu doar din când în când așa 2-3 fraze și gata. Plus că am descoperit multe filme bune în ultima vreme și vreau să văd cât mă ține să le vizionez pe toate.

Aseară, puțin în fugă am fost la Hollywood Multiplex să văd noul film al lui Roman Polanski, Carnage. De obicei am o problemă cu filmele care se desfășoară într-un singur loc. Nu sunt fanul chestiilor statice și risc să mă plictisesc repede dacă dau de așa ceva.

Însă la Carnage a fostul cu totul altceva. Deși totul se joacă într-o singură scenă, un singur decor, aproape ca într-o piesă de teatru (e ecranizat după o piesă de teatru), nu am avut acel feel de spațiu închis. Asta poate că se datorează și actorilor care de la început până la sfârșit te țin în priză și nu te lasă să pleci de pe scaun până nu se termină filmul.

Carnage e un film despre modul cum două familii încearcă să soluționeze o problemă gravă din punct de vedere etic și moral dar minoră incomparabil cu problemele pe care cele 2 familii le au în esență. De fapt, problema copilului bruscat de alt copil reiese nu din vorba unei adaptări morale la societate ci din modul de comportare al ambelor familii care se resfrânge negativ asupra copiilor.

Polanski a scos în evidență acest mesaj punând în joc 4 actori destul de pricepuți astfel încât să scoată în evidență defectele celor 4 personaje. Alan (Cristoph Waltz – Landa din “Inglorious Basterds”), e avocatul perfect. Om bogat, face parte din înalta societate, își cunoaște bine meseria și pe lângă doza puternică de aroganță are și un sarcasm bine dezvoltat și câteva glume suficient de înțepătoare pentru a stârni pe cineva.  Nancy (Kate Winslet) e clișeul perfect de soție a unui om bogat. Întotdeauna părăsită într-un colț, cu multe frustrări pe care și le stapânește cu alcool și o toleranță mascată la bunătate și încercarea de a rezolva lucrurile.

Cealaltă familie îi are în prim plan pe Penelope (Jodie Foster) o scriitoare pasionată de Africa și o casnică convinsă care crede că toate conflictele se pot rezolva pe cale amiabilă și pe Michael (John C. Reilly), soțul prin în patima unei slujbe mediocre și în eternul conflict mamă-copil, presărat cu o frică acută de animale de casă.

Ideea e că în Carnage, rezolvarea unei probleme pe cale amiabilă degenerează în fondul diferitelor clinciuri care se dau între cei 4 protagoniști și nimeni nu știe efectiv cum să încheie conflictul. Tot filmul te lovești de un comic de situație destul de elaborat ceea te ține într-un râs continuu până la final.

Așa că dacă aveți nevoie de o comedie lejeră și vreți să râdeți bine, vă recomand să mergeți la Carnage.

10 years ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *