Oportunitate foto

Fotografia este o artă pe care eu personal nu o stăpânesc cel mai bine dar apreciez orice fotografie bine făcută. Știu însă că o imagine fac minuni dacă este folosită cum trebuie și fotografiată cum trebuie. În special dacă ești fotograf profesionist, art director într-o agenție, arhitect, blogger, jurnalist sau orice altă meserie care implică folosirea unui aparat foto pentru ilustrarea diferitelor taskuri pe care le ai sau pe care ți le setezi.

Știu cât de important este pentru un jurnalist să-și ilustreze articolul cu o fotografie cât mai captivantă (uneori fotografia face tot articolul), știu cât de important este pentru un art director să se folosească de fotografii pentru brieful la care lucreză (o fotografie poate să suprime un copy scris prost și idea vizuală să te facă să înțelegi reclama) și evident știu cât înseamnă o fotografie pentru un blogger (un articol ilustrat cu o poză sau o galerie de poză înseamnă mult mai mult decât unul blank și evident e o formă de conținut unic).

Dacă vine vorba de fotografie, singurul aparat pe care l-am avut pe mână și cu care am încercat să fac ceea ce s-ar putea numi fotografii a fost un Kodak vechi color (unul dintre primele modele care se putea folosi de un film pe care mai apoi îl duceai la developat). Eram totuși limitat la 30-33 de poziții și nu întotdeauna puteam să zic că pozele ieșeau excepțional. De atunci și până în prezent au trecut ceva ani dar nu am avut niciodată un aparat foto al meu. Am încercat și pus mână deseori pe camerele point and shoot ale prietenilor sau când am prins ocazia m-am jucat și cu vreun SLR sau DSLR de la Nikon sau Canon.

Eu de obicei fac poze cu camera de pe HTC Wildfire. Are 5 MP și își face rezonabil treaba dar știu că pe viitor dacă vreau calitate pentru ilustrarea articolelor de pe blog trebuie să mă gândesc serios la un aparat foto profesionist și bun. Acum nu știu ce să zic. Habar n-am de diferența între SLR și DSLR, nu știu ce are Canon sau Nikon special dar știu că atunci când va veni vremea trebuie să mă decid. Și momentan punând mâna pe niște Canon-uri în ultimele luni sunt pornit pe Canon. Dar pot trece oricând în tabăra cealaltă.

Apropo de avansul tehnologiei în piața asta Canon a scos pe piață Canon EOS 5D Mark III cu un senzor full frame de 22,3 MP și filmare la calitate full HD. Cică ar fi cel mai tare DSLR al momentului.  Din câte am citit a poposit și în România, la F64 Studio unde se poate testa azi și mâine, în incinta magazinului de pe bulevardul Unirii. Aș merge și eu acolo să aflu câte ceva despre DSLR-uri și despre acest model dar nu prea am cum. Totuși dacă sunteți pasionați sau nu vă invit să dați o tură până la F64. La câtă tehnologie e acolo în materie de fotografie mă mir dacă un fotograf intră în magazin și nu cumpără nimic.

Totuși până la întâlnirea mea cu un aparat foto profesional mai durează ceva. Până atunci promit că mă documentez intens despre fotografie și aparate profesionale. Bonus: o fotografie cu Canon EOS 5D.

 

10 years ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *