Laptopuri la cură de slăbire

Azi de dimineață am mers cu arme și bagaje  în cafe Verona, la lansarea ultrabook-ului Portégé Z830, primul thin laptop din portofoliul celor de la Toshiba. Acum a fost puțin ciudat că eram singurul boboc într-o lume de bloggeri tech care mai de care înzestrați cu aparate foto gata să imortalizeze ultrabook-ul celor de la Toshiba. Dar a fost totul ok.

Sincer să fiu ultrabook-urile sunt o chestie relativ nouă pentru mine și momentan mi se par o minune tehnologică, având în vedere timpul investit în cercetare de producători. Bine, primul ultrabook pe care am pus mâna a fost ultrabook-ul lansat pe piața românească de cei de la Maguay pe care l-am butonat puțin la SMS București și care m-a încântat. Era ușor, subțire și bateria îl ținea destul de mult.

Ce pot să zic despre Portégé Z830?

În primul rând, că face partea din avantgarda celor de la Toshiba care încearcă în 2012 să-și orienteze produsele și către partea de consumer, primul pas în acest caz fiind unirea la finalul lui 2011 a diviziilor de laptop-uri și TV-uri în divizia de “Produse și servicii digitale”. Apoi vine nevoia intensă de a fi cu un pas în față și a inova.

Știați că Toshiba a  lansat în 2007, primul portabil care cântărea sub 1000 de grame? Ei bine, nici eu nu știam. Era tot un Portégé, din seria R500. Mi se pare ceva de domeniul fantasticului și totuși cei de la Toshiba au reușit să înfigă atâtea componente și să scoată pe piață un laptop atât de ușor.

Tot ce pot să vă zic de Portégé Z830 e că este un ultrabook fain la prima atingere. Adică la cei 15,9 mm grosime și 1,1 kg în greutate, îmi era puțin cam frică să nu-l scap din mână și să văd rezultatele unui “no matter what guarantee”. Acum vorbind serios Z830 e foarte subțire și ușor.

Cel face atât de subțire și ușor e dată de structura tip fagure de miere și aliajul din magneziu din care carcasa este confecționată. Trecând de partea asta, Z830 vine echipat cu ultimele procesoare din seria Sandy Brigde (în România momentan se găsește modelul cu core i5, dar vor veni și cele cu core i3 și core i7), un SSD de 128 GB (sau 256 GB, iar Toshiba pregătește și un model cu un SSD de 512 GB), un minim de 4GB ram și 2 tipuri de display-uri (unul mat și unul non-reflectiv), plus sunet stereo integrat și o baterie care poate să reziste până la 8 ore.

Pentru mai multe detalii vă las cu site-ul Toshiba, unde găsiți informațiile de care aveți nevoie dacă vă atrage un ultrabook.

Ce cred eu despre Z830 și despre ultrabook-uri în general? Cred că sunt niște variante de laptopuri puse mult timp la cură de slăbire, aduse în apropierea laptopurilor business/consumer de procesoarele de ultimă generație și un minim simțit de RAM. Plus un hard drive SSD care să micșoreze timpul de încărcare al Windowsului. Acum aștept să pun mână pe un exemplar de Z830 pentru un test, să văd cum se mișcă, cât de mult îl ține bateria și cum se comportă în general, dar pot să vă zic că dacă neapărat vrei portabilitate și ceva putere de procesare și ai nevoie de un laptop în călătorii (care să nu-ți rupă spatele) poți bate către un ultrabook.

Apropo de cura de slăbire și greutate, Toshiba România organizează pe pagina lor de facebook un concurs care are ca premiu un Portégé Z830. Tot ce trebuie să faci e să demonstrezi că laptopul tău e cel mai greu laptop de pe piață. Detaliile și regulamentul le găsiți aici. Câteva poze de la eveniment găsiți aici, iar mai jos o galerie mică cu modelul Z830.

10 years ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *