Modalități de organizare a fișierelor

Cum ai grijă ca toate informațiile pe care le ai stocate prin calculator să stea într-un loc anume, bine delimitat și unde e imposibil să nu uiți de ele? Pe desktop, corect? Neah.

Nu sunt eu vreun geniu în materie de organizare, dar primul și primul lucru pe care îl fac e să nu-mi țin fișiere sau foldere pe desktop. Sau dacă le țin să fie cât mai puține și ușor de copiat în folderul original. Cunosc destul de multe persoane care fac asta,(cu riscul de a fi misogin) majoritatea sunt fete.

Mie sincer nu mi se pare o practică eficientă, deși teoretic informația de care ai nevoie e la un Alt+Tab și drag&drop distanță. Practic e o metodă ineficientă de organizare (părerea mea), pentru că, cu cât ai desktop-ul inundat de informație cu atât îți va fi mai greu să găsești ceea ce ai nevoie. Și cred că am văzut cu toții desktop-uri pline de foldere și fișiere și nimeni nu mai găsea nimic acolo.

E mult mai simplu și eficient să-ți organizezi informația pe drive-ul unde, de obicei, oamenii țin jocurile, muzica, filmele etc. Cred că ați înțeles ideea. Nu de altă să ții fișierele claie peste grămadă în My Documents, e o practică de organizare atât de clișeică, iresponsabilă și dăunătoare. Plus că la un eventual system fail, toate informații organizate pe desktop și în My Documents sunt pierdute pentru totdeauna (asta pentru cei care încă nu au înțeles să nu-și salveze informația acolo).

Bine, nu chiar pentru totdeauna, unele date se pot recupera dar asta implică alte aplicații ce trebuie instalate și nu ai siguranța că toate datele de care ai nevoie au fost recuperate.

O altă practică de organizare pe care eu realmente o urăsc și o văd la prea multe persoane e cea cu aruncarea tuturor fișierelor într-un “New Folder”, de unde se ajunge la zeci de “New Folder” și practic trebuie să cauți acul în carul cu fân. Metoda pe care o folosesc eu e simplă. “New Folder”, adăugat informația relevantă în folder, redenumit folderul cu numele proiectului, programului sau informației principale. Și așa știu sigur că am exact la îndemână fișierele.

Altă practică la fel de deficitară de organizare e cea cu downloadat-ul diferitelor arhive și păstrate pe te miri unde și cu un nume care nu-ți spune absolut nimic despre ceea ce se află în interiorul arhivei.

Cum îmi țin eu organizate toate fișierele?

În primul rând pe C (partiția de OS) se instalează doar OS-ul și programele necesare, cu ștergerea fișierelor temporare cam odată pe săptămână.

Apoi pe D (sau pe oricare altă partiție liberă) am:

 • Back-up (Drivere, Iso-uri de Windows și tot ce am nevoie pentru a pune pe picioare un sistem la o nouă instalare)
 • Downloads (folderul în care se descarcă toate fișierele din Mozilla sau Chrome) pe care ulterior le dezarhivez, le dau un nume și le pun în folderul lor corespunzător)
 • Documente (orice fișiere doc, ppt, pdf, xls, poze, notepad-uri sau orice alt fișier important pentru mine – facultate, muncă, alte proiecte, etc.
 • Entertainment (cu 4 subfoldere: Filme, Muzică, Poze și Seriale, organizate fiecare în alte subfoldere)
 • Games (de câte ori sunt pus pe joacă aici și doar aici îmi instalez jocurile)
 • Kituri (absolut toate programele de care am nevoie organizate eficient în alte subfoldere relevante)
 • Work (tot ceea ce ține de munca pe care o fac și job-ul zilnic pe care îl am).

Și ca să duc totul la extrem, de la muncă am învățat în un mod nou de organizare a fișierele. Bine nu e chiar nou dar îl folosesc astfel încă să știu de unde îmi iau cel mai repede informația, ce proiecte am în desfășurare, ce am terminat și ce mai am de făcut.

Fiindcă e vorba doar de folderul Work, arborele de subfoldere devine cam așa:

 • Anul curent
  • Numele Proiectului
   • Input (orice element primit în legătură cu proiectul intră aici)
   • Research (orice chestie pe care o găsesc și se dovedește utilă pentru un proiect)
   • Branding (alte elemente ce țin de branding-ul proiectului: logo-uri, manuale de branding)
   • Creație (toate fișierele create pentru respectivul proiect le adaug aici)
   • Web (dacă unul din proiecte se rezumă la o implementare web, toate datele necesare le adaug în acest folder)
   • Output (tot ce iese din “Creație”, chestii finale care sunt date spre aprobare sau sunt în pending)
   • Fonturi (toate fonturile folosite în cadrul proiectului)
 • Resurse (orice chestie care îmi în cale și cred eu că-mi va fi utilă într-un proiect sau doar ca sursă de inspirație, tutoriale).

Asta e una din metodele faine de organizare a informației pe care le-am învățat în ultimul timp și pot câștiga mai mult timp gândindu-mă la altceva decât să pierd timp gândindu-mă unde exact să găsesc raportul X, doc-ul Y, logo-ul Z.

De ce am bold-uit folderul de Fonturi?

Teoretic, fonturile ar trebui să aibe un folder separat în resurse. Practic, nu-mi place să am fonturile aruncate prin 20 de mii de locuri și să caut printr-un folder cu peste 30 000 de fonturi (asta pentru oamenii obsedați de Typhography) și prefer să țin folderul cu Fonturi ca un subfolder ar fiecărui proiect. Mă asigură că știu exact de unde să iau font X, pe care l-am folosit la proiectul W și am nevoie să-l folosesc și în proiectul M.

Acum la final sunt curios cum își țin alții organizată informația (și poate că asta depinde de la un domeniu la altul) dar nu cred că structura default se schimbă așa des.

Poate pentru unii sună cumva ciudat organizarea asta, dar pentru mine e important să știu de un pot să iau rapid și sigur un fișier de care am nevoie.

Bonus: Un tutorial foarte mișto despre cum să faci o emblemă retro, cromată, în Adobe Photoshop.

10 years ago

2 Comments

  1. După ani de făcut chestia asta, am găsit un sistem aproape perfect de organizare și te ajută să economisești timp. Plus că găsești totul rapid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *