25 de lucruri pe care ar fi trebuit să le fac înainte de 25

Vin uneori perioade în viață când pur și simplu te uiți în spate la ce ai realizat până la un punct și încerci să te întrebi încotro te îndrepți, ce vei face, ce înseamnă viitorul pentru tine. Și realizezi că oricât de multe ai avea de fapt nu ai nimic al tău care să conteze. Nu ai un loc stabil în univers și te uiți la lumea din jurul tău și te întrebi, cumva retoric: “Ce naiba fac eu?”.

Nu mai ești la vârsta la care mama și tata te cocoloșeau și-ți ziceau că te ajută și ei cum pot, dar ești la vârsta la care realizezi că nu ai făcut nimic important și interesant până acum și cumva trebuie să faci ceva. Nu pentru că trebuie să fie făcut, clar nu pentru că trebuie să demonstrezi cuiva ceva și în mod clar nu pentru a te lăuda cu asta.

Vine vremea în care tu trebuie să faci ceva cu viața ta. Cum zic americanii și britanicii “You have to step it up a notch”.  Să faci ceva astfel încât să nu ajungi la fel ca unele personaje care trec și vin prin viața ta. Și uneori e greu. Te agiți, te hotărăști, revezi anumite lucruri, pui pe hârtie lucruri pe care ai vrea să le faci, analizezi anumite chestii și-ți faci planuri.

Uneori totul e atât de brusc, încât nu știi de unde să începi. Și amâni. Nu din lene, nu din frică ci mai mult din cauza comodității. Pentru că tu crezi că ești bine așa cum crezi că ești acum dar te fapt te înșeli. Și cel mai bine ar fi să începi cu o listă și planuri. Acele planuri de care nu ești sută la sută convins că e necesar să le faci, pentru că nu-ți place să faci planuri dar ești nevoit să faci asta. În principiu o listă cu ce lucruri nu ai făcut, ca tu să știi ce vrei să faci din ele, ce poți pentru moment face și ce nu vrei să mai faci.

1. În loc de Cibernetică, pe foaia de înscriere la ASE ar fi trebuit să pun Marketing. Chiar dacă intram la taxă, cu puțin efort terminam.

2. Până acum ar fi trebuit să facultatea terminată. Licență plus disertație. Regret că la 18 ani nu au existat persoane care să mă poată consilia să fac ceea ce îmi place și să termin ceea ce îmi place. Acum vreau doar să termin. Să mă văd cu o diplomă în mână și atât. M-am săturat să-mi împart anii aceștia între școală și muncă și pur și simplu mai vreau și altceva de la viața mea.

3. Să fi dat CAE-ul atunci când am avut șansă. Acum chiar dacă mi-aș permite, nu ar mai avea rost să-l dau pentru o diplomă care e egală cu zero peste 2 ani.

4. Să fac design mai mult de când m-am apucat. Acum probabil câștigam mult mai mult și aveam și un portofoliu solid.

5. Oricât de greu mi-a fost până acum ar fi trebuit să am cel puțin 1500 de articole pe blog. Din 2008 până acum. Și să fi scris în fiecare zi măcar un singur articol.

6. Să fi ales Advice în loc de SiSC. Sincer, pasiunea mea pentru publicitate și cunoștințele de design ar fi fost altele dacă aș fi fost prins într-un colectiv plin de proiecte dedicate creativității.

7. Ar fi trebuit să zic NU unor oameni și situații la timpul lor. Aș fi avut probabil ceva de pierdut dar cu mult mai multe de câștigat.

8. Ar fi trebuit să fiu mai egoist cu mine și cu cei din jur și să nu fiu întotdeauna băiat valabil și “salvatore della patria”.

9. Să fi vizitat  cel puțin 7 capitale europene până acum. La primăvară fac 25, deci se pare că pe lista orașelor vizitate până acum se updatează cu încă un zero.

10. În unele situații ar fi trebuit să muncesc mai mult pentru orice. N-am facut asta și n-aș zice că regret dar un gol tot există. Și nu se primesc puncte în plus pentru efort.

11. Ar fi fost mișto să conduc până la vârsta asta. Deși nu le pot considera scuze, timpul, banii și circumstanțele încă mă țin fără carnet de șofer. Nu știu când va urma și asta dar va fi.

12. Ar fi trebuit să profit mult mai mult de situațiile numite “vacanțe/zile libere/weekend-uri”. Acum și dacă vreau să fac asta simt că intră în joc prea mulți factori și nu pot să profit.

13. Ar fi trebuit să balansez situațiile emoțional versus rațional și să merg mai mult pe instinct decât până acum. Nu întotdeauna sfaturile celorlalți au fost benefice în rezolvarea problemelor.

14. Era de prisos dacă nu puneam atâta preț pe relațiile nereușite din trecut și mă concentram asupra lucrurilor care contează. A fost timp pe care l-am pierdut, timp pe care puteam să-l valorific altfel, dar din care am realizat că ceea ce vreau durează și nu e ușor de găsit.

15. Ar fi trebuit să trăiesc în niște condiții puțin mai decente. La un moment dat m-am mulțumit cu puțin și acum trebuie să trag de mine ca totul să fie bine  în viitor.

16. Ar fi trebuit să mă distrez mai mult când am avut ocazia și să nu alternez perioadele cu ceva distracție cu cele de prea multă muncă. La un moment dat ceva s-a pierdut în angrenajul ăsta și acum mă gândesc ce naiba trebuie reparat. Sau ce trebuie revizuit.

17. Ar trebui să cheltui mai puțin și să economisesc mai mult. Și să fac mai mulți bani. Nu pentru că ar aducere fericirea, că nu fac asta dar trebuie sa fac mai multi bani pentru mine, pentru viitor, pentru viața mea și pentru lucrurile pe care vreau să le fac. Și pentru un anumit statut social.

18. Ar trebui să nu mai stau atât pe rețele sociale. Sunt efectiv o pierdere de timp dacă nu știi cum să le folosești și pur și simplu în online-ul românesc și-au pierdut de mult scopul și însemnătatea. Esențial ar fi să reduc din timpul în care stau pe ele.

19. Ar fi trebuit să am un portofoliu solid. Dar nu am. Știu că aș putea să găsesc mii de scuze sau lămuriri asupra faptului că nu am un portofoliu solid, dar nu m-ar ajuta la nimic.

20. Ar trebui să muncesc mult mai mult decât o fac acum și să învăț și alte lucruri. Nu le pot face pe toate, dar măcăr pe cele pe care le îndrăgesc să le pot face bine.

21. Ar fi trebuit ca până acum să-mi definesc o arie largă de interese. Definită o am dar se pare că ar trebui să fiu în stare să tai din ele pentru că sunt prea multe și nu se găsește niciodată suficient timp să le fac/onorez pe toate. Și să mă disciplinez în legătură cu asta.

22. Ar fi trebuit să pun mai mult preț pe munca mea bună și să exploatez chestia asta. Nu întotdeauna pun preț pe mie ce-mi iese dar totuși munca nu se face la infinit pe gratis. Nu mă aștept la cine știe ce, dar în unele cazuri o vorbă bun și o recomandare ar fi suficiente.

23. Să pot să dau cât mai repede cu putință jos, cele 8 post-it-uri de pe perete și să scriu fiecare subiect de pe ele pe blog.

24. Ar fi trebuit să nu am încredere atât de mare și așteptări de la cei din jur dar să le fi dat tuturor “the benefit of the doubt”. Fiecare merită câte o șansă.

25. Ar fi trebuit să profit de o anumită ocazie acum ceva timp. N-am făcut asta și deseori se întoarce cumva să mă bântuie. Pe principiul “You snooze, you loose”, o să fiu mai atent pe viitor cu tot ceea ce se întâmplă. Sau trebuie să fiu atent la ce se întâmplă.

Acum nu aș putea să dau un număr exact a tot ceea ce nu am reușit să fac până acum, dar motivele de mai sus au fost primele care mi-au trăznit în minte. Sunt multe pe care nu cred că am timp fizic să le fac dar sunt și altele  pe care nu știu cât de mult ar mai conta dacă le-aș face.

În orice caz, life moves on. de azi, de ieri, de oricând. Și lucruri tot facem.

8 years ago

8 Comments

  1. stiu ca e umpic besides the point, dar ca sa vezi cate din astea poti inca sa faci:
    examenul CAE e valabil pentru toata viata. Examenele TOEFL si IELTS sunt valabile doar 2 ani 🙂

    1. Din câte am auzit recent și CAE-ul și examenele celelalte de la Cambridge sunt valabile pentru 2 ani și îl face kinda useless right now.

  2. Cambridge-ul are valabilitate pe viata. Si eu regret ca nu l-am dat cand am avut ocazia, dar niciodata nu e prea tarziu…sper:)

    1. Poate că nu e prea târziu dar timpul mă oprește să fac multe lucruri. Toți ne dorim mai mult timp să vedem și să fim în stare să facem tot ceea ce am vrea. Din păcate ziua are doar 24 de ore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *