Chimia poate fi o știință cool

Haideți să vă spun și de ce.

Profilul cu care am terminat eu liceul a fost Real. Specializarea: Științe ale naturii. Te-ai întreba cum naiba un puști de 19 ani nu s-ar duce de la o astfel de specializare la o Politehnică, Medicină sau Farmacie și la 24 de ani să facă graphic design.

Secretul este că nu am fost niciodată cel mai bun la orice materie care implică o știință exactă și excelam când venea vorba de engleză, istorie sau geografie (însă nu am uitat celelalte materii). Chimia a fost întotdeauna cea mai cool materie din liceu (în afara celor la care excelam) pentru că în gimnaziu am avut ca dirigintă o profesoară de chimie care pe lângă noțiunile de bază și uneori obligatorii ne învăța că această materie este cool prin exemple și experimente.

Așa am ajuns ca în liceu să nu i-au totul în serios și să experimentez. Nu am înțeles vreodată în liceu de ce trebuie să rețin 20 de mii de formule și să explic de ce ubstanța X combinată cu substanța Y dă o bază, acid sau un alt tip de substanță. Ci mi-a plăcut să experimentez în continuare.

Pe lângă asta, orele de chimie erau fun pentru că ni le petreceam în laborator. Vreo 6 pe săptămână din care 3 erau pentru o materie opțională la care toți aveam notă de trecere din prima săptămână de școală. Restul timpul il petreceam în ultima bancă din laborator jucând table, șah, cărți sau orice alt joc de societate.

Ce făcea chimia fun și cool în contextul acesta?

În mare parte faptul că noi, cei 10 băieți din prima clasă de Științe ale naturii jucam acele jocuri pe porunci. Cine pierdea, trebuia automat la următoarea oră de chimie să facă experimentul atașat temei săptămânale și să-l împartă cu ceilalți prin explicare.

Asta însemna pentru noi coolness-ul orei de chimie și așa experimentând fiecare câte o chestie reușeam să ne facem temele la timp și să scăpăm cu bine de ascultările enervante de la tablă unde mai mereu trebuia să reții toate definițiile predate pentru a face nu știu ce problemă.

O altă povestioară care face chimia să fie o știință cool este veșnica problemă cu fluturașii în stomac. Să vă spun și de ce.

Cu toții cred că știm că al nostru creier are mii de conexiuni cu fiecare organ din corp. Atunci când două persoane sunt în faza de îndrăgosteală și îi vedem că se maimuțăresc și se pupă în văzul lumii ei se comportă ca doi drogați, tehnic vorbind, dependenți unul de celălalt în aceea relație. În mare parte și chimia își bagă nasul destul de mult în această stare.

Ideea este că toate aceste stări sunt date de anumiți hormoni rezultați din câteva procese chimice pe care sincer să fiu, mie mi-ar fi greu să le descriu în acest moment. Nu pentru că nu le-aș înțelege ci pentru că au fost aspecte care nu mi-au folosit în viață și le-am stocat undeva departe. Efectiv, nu aș avea acum logica necesară să explic tot acest proces chimic.

Partea interesantă este că sunt în căutarea unei persoane care să înțeleagă mult mai bine chimia și să înțeleagă toate balivernele expuse de mine. pentru că există un proiect educațional și foarte mișto pentru tinerii între 14-24 de ani, care se numește Future City.

chimia

Future City, este un joc online cu scopuri educative pentru tineri, dezvoltat de BASF în cadrul platformei educaționale Chemgeneration.com. Jocul presupune familiarizarea tinerilor cu toate conceptele și descoperirile științifice puse într-o manieră plăcută și cât mai apropiată de ceea ce un tânăr înțelege prin știință.

Future City se aseamnă puțin cu Sims sau cu SimCity și tu ca jucător ești pus în situația în care trebuie să crești, întreții și să iei decizii sustenabile de dezvoltare pentru acest oraș folosindu-te de știință și de alte procese cu impact asupra urbanizării și a mediului.

Cum sunt un mare fan al aplicațiilor online (sunt dintr-o generație de tranziție între scrisori scrise de mână și sms-uri lungi/e-mailuri), sunt curios cum vedeți voi jocul Future City și dacă apucați să-l testați vreau să-mi scrieți mai jos un mic review al lui. Apoi voi alege cea mai mișto părere/review iar unul din voi va merge cu mine la o întâlnire în care vom juca Future City alături de alți bloggeri și cititorii lor.

chimia

Musai să vă zic că oricum am face trebuie să câștigăm competiția dar și să învățăm ceva din ea. Nu neapărat din competiție ci mai mult din faptul că putem afla chestii mișto (chiar dacă în realitate ele sunt spuse plictisitor), într-un mod interactiv și pe înțelesul tuturor.

Am vreun geniu chimist, fizician sau biolog printre cititori care poate să facă față unei astfel de provocări?

Future City poate fi accesat ori de pe site ori din aplicația de Facebook “Future City“, iar informațiile esențiale despre platformă se găsesc pe site, pe pagina de Facebook și pe blog.

PS: Jocul se desfășoară online între 8 octombrie și 3 decembrie 2012, iar cei care joacă Future City sunt înscriși automat îm tragerea la sorți pentru o tabletă Samsung Galaxy Tab. Nu vi se pare că sună tentant?

10 years ago

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *