F1 2012 – review

Sunt fan al sporturilor cu motor de mic copil. F1, Le Mans, DTM, MotoGP și multe altele. Poate asta explică și pasiunea mea pentru mașini deși încă nu am carnet.

Poate și de asta îmi plac jocurile video dedicate sporturilor cu motor. Dacă stau puțin să mă gândesc am crescut cu seria NFS. Am făcut review-uri la Need For Speed Most Wanted și Need For Speed Carbon în vremea în care încă aveam internet prin dial-up. Unul dintre ele îl găsiți pe Gamefaqs.

De atunci am tot trecut prin tot felul de jocuri cu mașini și prin miracolul celor de la Codemasters am ajuns acum vreo 2 ani să mă pot juca din nou Formula 1.

După o pauză lungă (cam vreo 8 ani), Codemasters s-au gândit să recreeze atmosfera bătăliilor de pe circuite cu F1 2010. Nu a fost un joc genial, dar măcar am putut să mă bucur de plăcerea de a conduce o mașină virtuală de F1, pe circuite pe care le-am văzut doar la televizor. În jocul din 2011 au adus alte câteva îmbunătățiri și franciza a început să pară mult mai aproapiată de conceptul promovat în F1.

În F1 2012 au făcut un joc aproape perfect. Asta pentru că au studiat îndeaproape orice detaliu și au combinat atmosfera curselor pe circuit cu sunetul realist al mașinilor și cu feeling-ul acelă că nu te afli într-un simulator sau în spatele unui ecran ci ești în mașină și simți presiunea unui weekend de Formula 1.

Un joc video înseamnă în primul rând un challenge. F1 2012 împarte challenge-uri în mai multe moduri de joc.

În primul rând avem “Young drivers test”, un tutorial scurt în care jucătorului i se explică regulile de bază din F1 și se poate familiariza cu stilul jocului într-o serie de teste variate, toate petrecute pe circuitul din Abu Dhabi.

Odată ce te-ai familiarizat cu regulile, controlul monopostului și toate celelalte lucruri de care ai nevoie pentru a avansa în cariera de pilot ți se deblochează două dintre modurile interesate ale jocului.

Season Challenge. Un mod în care îți alegi echipa pentru care vrei să pilotezi, un alt rival din campionat și ai 10 curse la dispoziție să câștigi. Dacă îți bați rivalul de 3 ori la rând îi iei locul în respectiva echipă.

Carieră. Modul obișnuit când te joci ceva ce are la baza un fir epic. Ai șapte sezoane la dispoziție să devii dintr-un noob în campion mondial. Pornești de la una dintre echipele codașe din F1 (HRT Racing, Caterham, Marussia) și trebuie să te plasezi cât mai bine în calificări/curse.

Este modul din joc care mi-e îmi place cel mai mult și pe care continui să-l joc. Am început la Caterham (cu o mașină destul de proastă), dar pe la jumătatea sezonului aveam câteva clasări în puncte, un pole position, un podium. Am ajuns să câștig o cursă pe ploaie iar mai apoi să primesc un contract la Force India unde momentan am câștigat o cursă și mă clasez în puncte, cu câteva curse înainte de finalul primului sezon.

Mai rămân astfel, clasicul mod Time Trial (unde trebuie să bați cel mai rapid timp de pe circuit și primești medalii în funcție de timpul realizat) și un mod nou, Champions Mode, in care esti pus sa concurezi contra celor 6 campioni mondiali care au luat startul în sezonul 2012, fiind nevoit să îndeplinești anumite challenge-uri. Dacă îi bați pe fiecare ai ocazia să te întreci cu toți șapte pe Circuit of Americas (în ultima cursă din Champions Mode. Înca nu l-am jucat pe tot așa că nu știu care e răsplata la final).

Grafică

Circuite realizate realist aproape de perfecțiune. Detalii ale monoposturilor prinse atât cât să crezi că e real deal. Meniuri implementate minimalist dar usor de folosit. Dacă aș fi avut un sistem cu cerințe mai mari probabil că aș fi rulat F1 2012 la detalii maxime să mă pot bucura de el când trebuie.

Cam tot ceea ce ai vrea de la un simulator sportiv în materie de realism și detalii.


AI aka concurență

Acceptabili dacă joci pe easy, dificili dacă sari spre mediu unde tind să te scoată de pe trasa ideală și să-ți păstrezi poziția ca să poți termina o cursă cu bine și grei de bătut pe hard. Dar o chestie foarte mișto implementată în joc e că vremea se schimbă dintr-o parte în alta a circuitului și că poți prinde porțiuni uscate cum la fel de bine în altă parte poate ploua torențial.

Asta asigură un echilibru între AI și jucător și oricine poate câștiga o cursă. Asta face ca jocul să nu fie nici prea ușor dar nici extrem de greu (ca să nu existe frustrări printre gameri).

Trăgând o mare linie, jocul e mișto. Unul dintre cele mai bine făcute simulatoare de F1 pe care le-am văzut până acum baieții de la IGN i-au dat un mare 9, iar cei de la Gamespot un 8.5.

Eu zic că dacă sunteți fani ai sportului sau vă plac jocurile despre curse o să vă placă F1 2012.

Un review (mai bine făcut – – decât al meu) găsiți pe Gamespot. Iar un video review mai jos.

10 years ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *