Mici sfaturi despre cum aleg sa fac cadouri de Craciun

Cumva a mai trecut un an si Decembrie ne bate la usa intr-un mod aparte. Ceva ne sopteste ca a venit vremea sa ne bagam mana adanc in buzunare si sa oferim celor din jur, o parte din spiritul sarbatorilor de iarna.

Da, a venit intr-un sfarsit luna cadourilor. Luna in care oamenii gonesc (la propriu) in cautarea cadoului perfect de Craciun. Din lipsa de timp unii oameni aleg cadourile la intamplare. Uneori se avanta si daruiesc cele mai nepotrivite cadouri persoanelor dragi.

A oferi cuiva un cadou de Craciun este un proces elaborat prin care toti trebuie sa trecem la un moment dat. Este o traditie si un gest de minim bun simt sa stii ce sa-i oferi de Craciun unei persoane dragi. Cel putin mie, mi se pare ca a darui un cadou de Craciun implica o responsabilitate si un test final de cunoastere a unei persoane.

Intotdeauna am mers pe ideea ca atunci cand daruiesti un cadou trebuie sa o faci din suflet si sa lasi in urma ta o amintire. Sa fie ceva foarte personal si sa simti fericirea din ochii celuilalt atunci cand, in dimineata de Craciun rupe cu atata nonsalanta acel ambalaj si descopara inauntrul lui ceea ce si-a dorit.

Mereu mi-a displacut Secret Santa. Nu zic ca ar fi o idee rea si foarte haioasa, dar atunci oamenii chiar sunt in punctul in care orice cadou ar darui, nu i s-ar potrivit nimanui. Asta pentru ca totul este lasat la voia intamplarii, nu cunosti aproape nimic despre cel caruia trebuie sa-i iei un cadou si iti ia ceva timp ca sa poti darui ceva cat mai apropiat de ce ar vrea persoana respectiva.

Pe principiul acesta multi fac cadouri online. In multe dintre ocazii, oamenii aleg sa cumpere din online cadourile pentru ca li se pare mai usor si nu trebuie sa-si bata capul cu mersul la magazin, statul la coada si imbulzeala specifica sarbatorilor. Este o idee chiar misto, care a prins si pe la noi dar care nu intotdeauna da rezultatele dorite.

Eu spre exemplu sunt adeptul alegerii cadoului de Craciun direct dintr-un magazin. Am ramas din copilarie cu spiritul Craciunului, colinde, familia adunata laolalta si bucuria desfacerii unui cadou proaspat ambalat. Poate parea putin mai traditional, dar un cadou oferit din suflet si cu cap, face de doua ori mai mult decat un cadou fad, cumparat in graba dintr-un supermarket. Vreau sa am satisfactia ca persoana careia i-am daruit cadoul e pe deplin multumita de el. Si sa stiu ca a primit ceea ce isi dorea.

Sincer sa fiu, suntem datori sa facem celor din jur cadouri personale si sa le oferim din suflet. Nu mi-a placut niciodata posibilitatea de a oferi cuiva bani de sarbatori sau la zilele de nastere. Mi s-a parut intotdeauna un lucru atat de impersonal si lipsit de respect sa ma duc la o persoana draga sa-i zic: “uite, iti dam tie banii acestia si iti iei tu ce vrei de ei”. Practic, facand asta i-ai furat unei persoane dragi bucuria amintirii unui gest facut din suflet.

Pana la urma totul se refera la acel moment. Tot ceea ce conteaza este momentul dezvaluirii misterului, si fiecare dintre noi ar trebui sa faca in asa fel incat persoana draga noua, sa primeasca ceea ce isi doreste.

Cum un cadou este un process destul de linear si elaborat, ajungem la un moment la intrebarea: “Ce cadouri ar trebui sa facem?” Ce idei de cadouri pentru femei ati propune? Sau la ce idei de cadouri de Craciun pentru barbati v-ati gandit??

Craciun

Raspunsul meu la aceste intrebari este depinde. Depinde de ceea ce isi doreste cel de langa noi si depinde de cat de bine il cunoasteam pe cel caruia ii oferim un cadou de Craciun. Ideal ar fi, ca atunci cand dam buzna intr-un magazin, in cautarea unui cadou de Craciun sa stim exact ceea ce ar trebui sa luam si sa nu ne pierdem timpul aiurea, in ultimele zile, cand toata lumea se imbulzeste si goneste dupa cadouri mai ceva soldatii pe campul de batalie.

Alegerea unui cadou nu este o competitie in care cineva are de castigat. Nu exista cel mai frumos cadou, nu exista cel mai scump cadou, nu exista cadouri facute din interes dar exista cadouri personale si cadouri impersonale. Eu intotdeauna am ales sa pastrez intacta si unica aceasta traditie si sa fac cadouri cat mai personale celor din jurul meu, chiar daca uneori nu aveam date suficiente despre ceea ce isi doresc.

Iar daca ai in minte un cadou, tine minte ca nu exista cadoul perfect. Pentru ca definita cadoului perfect este subiectiva de la om la om. Un cadou se alege simtind, fiind atent la nevoile si dorintele celor din jur si, evident ca un cadou de Craciun se alege in conformitate cu magia sarbatorilor.

Articolul face parte din campania “Traieste spiritul Craciunului”, campanie prin care iLUX doreste sa convinga publicul ca un cadou de sarbatori se face din suflet si nu este pur si simplu un obicei agatat dintr-un supermarket, din obligatie, pentru a oferi ceva la ocazii speciale.

10 years ago

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *