Sfârșit de toamnă cu un Canon IXUS 510 HS

Sfârșitul toamnei și venirea asta a iernii așa de timpurii ne-a prins pe toți nepregătiți. Pe mine m-a prins în schimb cu un Canon IXUS 510 HS, umblând aiurea prin București și făcând poze la tot ce mișcă și arată bine.

Modelul 510 HS, din seria IXUS pare așa mai de domnișoare, cu multe colțuri drepte și fine, dar vă rog să nu vă lăsați păcăliți de dimensiuni și de formă. Este un gadget micuț, care se potrivește perfect într-un buzunar și sincer să fiu am încercat să fiu atent cu el, de frică să nu-l scap. Nu de alta, dar când ai în mână un compact puțin mai mare decât dimensiunea unui pachet de țigări tinzi să ai grijă de el ca ochii din cap.

Trecând la partea hardcore aka tehnică, Canon IXUS 510 HS are următoarele specificații:

  • Zoom optic de 12X
  • Senzor CMOS de 10.1 MP la care se adaugă sistemul HS (folositor în condiții de lumină slabă), care te ajută să faci fotografii fără flash și fără trepied
  • Vine cu sistemul Intelligent IS (în caz că îți tremură mâna te ajută să faci fotografii/videoclipuri stabile)
  • Ecran wide de 3.2 inci (8 cm), tactil, cu o interfață intuitivă și care se folosește de opțiunea Touch Shutter pentru a focusa exclusiv pe subiect și a fotografia în condiții cât mai bune
  • Face ID (recunoaște până la 12 figuri din cadru)
  • Filmare Full HD (1080p) la 24fps-uri cu sunet stereo și zoom optic
  • Wi-Fi încorporat (poți transfera pozele către orice device: tabletă, telefon, laptop, imprimantă)

Canon

Mai multe detalii și specificații despre Canon IXUS 510 HS, puteți găsi aici.

Timp de o săptămână, cât am avut IXUS pe mână am încercat să surprind diferite scene din Bucureșți și să prind câteva cadre sugestive deși am fost limitat de zonele în care am mers. Fiind ceea de-a doua experiență a mea cu un Canon, m-am uitat mai mult prin meniuri și am început să fac și poze cu alte moduri decât cel auto. Surprinzător unele mi-au ieșit (decent cred eu), în schimb altele le-am trimis direct în trash din cauza manierei proastre în care am încadrat sau focusat.

Nu pretind că sunt fotograf profesionist și nici nu vreau asta. Cât m-am bucurat de 510 HS am încercat să prind chestii variate și să umblu adânc printre setările aparatului. Astfel am făcut tot felul de poze și am încercat mai multe din modurile de fotografiere ale aparatului. Mi-a plăcut în special modul “Miniature Effect”, un mod care îți face fotografiile atât de apropiate încât simți că ai niște macrouri perfect executate. Mi-a mai plăcut modul Fish Eye și am insistat să fac multe cadre cu Toy Camera (un mod care îți face pozele să arate ca și cum ai folosi blur-ul din Instagram dar cu câteva filtre în plus). Și am tot insistat să fac macrouri. Nu știu de ce, dar m-a prins modul de macro și tot l-a folosit. O să-mi treacă mie până la urmă.

Filmează destul de decent la calitate Full HD, dar m-am limitat în a filma la 720p deoarece la 1080p deja laptopul începea să facă multe frame-uri la redarea videoclipului. Filmarea este făcută la gala The Industry Awards.

Toate chestiile de mai sus mi-au plăcut. Ce nu mi-a plăcut?

Durata de viață a bateriei un Li-ion NB-9L (reîncărcabilă) este limitată la 190 de cadre sau 180 de minute de playback video. Adică vreo 3 ore. Mie totuși mi s-a părut că bateria s-a stins cam în 2 ore – 2 ore și 20 de minute. Nu mi s-a părut o durată atât de lungă, dar mi s-a părut puțin frustrant să folosesc aparatul timp de o oră și apoi a doua zi când voiam să-mi reiau activitatea, folosind intens zoom-ul și mai multe moduri de filmare să mă găsesc în postura în care rămâneam fără baterie fiind undeva în oraș.

Un alt minus mi se pare că la 510 HS nu simți că ai o cameră fermă în mână și am fost dezamăgit să nu am grip-ul necesar în anumite situații și să nu simt că îmi scapă camera din mână. Așa că am ținut camera cât de bine am putut în mână.

Canon

Al treilea punct în minus mi s-a părut Wi-Fi-ul. Nu am reușit deloc să mă conectez la vreo rețea Wi-Fi și să încerc proprietatea asta, chiar dacă am prins împrejur destule rețele bine puse la punct. Mi-ar fi plăcut totuși să pot trimite o fotografie prin wireless spre un laptop, dar am fost puțin dezamăgit când opțiunea asta nu a mers. Nu-i nimic. Pachetul oricum conține cablul de date perfect pentru când vrei să-ți scoți pozele în siguranță sau te poți folosi de cardul microSD pentru a le pune pe un calculator.

Canon IXUS 510 HS nu e un compact slab, comparativ cu Powershot SX 160IS, cred că pot să zic că e unul mediu spre top (sper să nu mă înșel), care face poze destul de bune pentru ceea ce vreau eu momentan dar parcă se potrivește mult mai bine în mâna unei domnișoare. E stylish, fără colțuri ascuțite și cred că merge fix într-o poșetă sau o geantă de dimensiuni reduse.

Pachetul complet conține: aparatul, cablul de date, acumulatorul și kit-ul de încărcare și o mică agățătoare pentru a putea să prinzi aparatul la încheietura mâinii. Suportă carduri microSD, microSDHC, microSDXC și cântărește 163g cu tot cu acumulator.

Mulțumesc celor de la Canon România pentru că mi-au oferit o altă aventură urbană, cu o altă jucărie de-a lor.

9 years ago

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *