Toshiba Qosmio X870 – gamers review

În ultima perioadă, în afară de muncă, făcut poze și scris pe blog, mi-am petrecut zilele și serile jucându-mă ultimele noutăți în materie de jocuri video.

Pentru vreo 3 săptămâni am lăsăt HP-ul din dotare la odihnă și mi-am desfășurat activitatea pe un laptop Toshiba Qosmio X870, special conceput pentru gamerii înrăiţi. Aşa ca mine.

Ce fac, nu o să fie un review “by the book” al unui laptop de gaming, ci mai mult sunt câteva păreri și impresii din experiența mea cu Qosmio X870. Pentru un review profesionist, conspectați cu atenție TechRadar.

Specificații tehnice:

 • procesor: Intel Core i7-3610QM la 2.3GHz
 • RAM: 16 GB DDR3 la 1600MHz
 • Placă video: Nvidia GeForce GT670M, 3GB GDDR5 cu tehnologia Optimus
 • Display 17.3 inci, Full HD, rezoluție de 1920×1080 pixeli, Glare
 • HDD: 750 GB la 7200 rpm
 • BluRay Disc BD-RE, 4 porturi USB 3.0, camera web Full HD, un port HDMI și unul RGB, card reader, tastatură full iluminată
 • dimensiuni: 418mm lățime, 272mm înălțime și 3.4kg

Qosmio X870 nu este nici pe departe un laptop pe care să-l cari după tine și să-l scoți din geantă oricând ai nevoie fără teama de a rămâne fără baterie. E un laptop pe care dacă ai investit aproape 2000 de euro în el, îi faci un loc special pe birou. Ca desktop replacement.

De aici pornesc toate. La 3.4kg e cam greu să cari un Qosmio. E normal, asta și pentru că nu este un laptop pe care stai și faci exceluri sau stai să joci Zuma ori Solitaire. Dacă vrei gaming cu adevărat, testezi un Qosmio cu cele mai noi jocuri. Și asta am făcut eu.

Nu mi-a fost nici pe departe frică că laptopul nu o să facă față la Battlefield 3, Need For Speed Most Wanted, Assassin’s Creed 3, Max Payne 3 și restul jocurilor pe care le-am rulat în timpul acestei experienței. M-am speriat de vreo 2-3, când din greșeală m-am ridicat din pat și m-am împiedicat de cablul de alimentare, uitând că laptopul are baterie. Asta pentru că oricărui gamer îi este frică când se taie curentul în mijlocul unui boss battle sau a unui nivel important și el nu a salvat.

i7-le de la Intel, făcut pe Ivy Bridge își face bine treaba ținând procesorul pe default. Nu m-am apucat de over-clocking pentru că nu avea rost. Pur și simplu am rulat toate jocurile la detalii maxime, în Full HD și am simțit că jocurile se mișcă puțin mai bine decât pe Maguay-ul cu care m-am jucat acum câteva luni în urmă. Diferențele nu sunt foarte mari, dar suficiente încât să simți că nimic nu o să meargă rău și o să duci până la capăt jocul.

Dealtfel, m-am pus pe treabă imediat din prima zi de test și am încins un Battlefield 3 în varianta 3D de toată frumusețea. Detalii maxime, rezoluție maximă plus o placă video de la Nvidia de ultimă generație îți asigură o seară de relaxare perfectă. Varianta 3D a jocului e foarte mișto pentru că trebuie mereu să fii atent cine, de unde, când și cum trage, altfel și pe nivelul beginner după câteva rafale ești mort, doar că după 10-15 minute devine destul de obositor pentru ochi să stai cu ochelarii pe nas.

Când ai un monstru de gaming pe mână nu stai degeaba și în mod clar nu stai să te uiți la filme zi-lumină. De asta, multe ore din timpul meu liber le-am petrecut terminând diferite misiuni sau făcând diferite quest-uri. Dacă n-aș fi stat în brațe cu un Qosmio, aș fi zis că toată experiența Need For Speed Most Wanted ar fi fost reală. Detalii perfect executate la mașini, locuri și clădiri bine conturate, deci puncte în plus pentru EA și Nvidia.

Apropo, știți ce bine merge o tastatură iluminată în beznă, atunci când ești atacat din toate părțile în Medal of Honor, și nu știi pe unde să te mai ascunzi? Brici, vă zic eu. Ca să vă las o impresie a ce poate să facă Qosmio X870 când îl pui la muncă cu câteva jocuri tari, vă las cu 3 printscreen-uri pe pe yougamers.

Qosmio

Medal of Honor

Need for Speed Most Wanted

Toate ca toate, dar să termini 5 jocuri în 3 săptămâni e deja prea mult așa că jucatul nu a fost singurul meu hobby. Pe Qosmio. Filmele în 1080p se văd impecabil fără ca procesorul să dea semne de oboseală și să-mi oprească filmele când îmi era lumea mai dragă. Specificații Full HD, vedere la fel de Full HD și sunet pe măsură, laptopul având un sistem audio SRS Premium Sound 3D® pe care l-am ținut în mare parte la 25% din capacitate pentru siguranța urechilor mele. Boxele de pe Qosmio, așezate deasupra tastaturii înlocuiesc cu mare succes multe fire și un sistem audio 5.1 bunicel.

Mai rămâne să vă zic că n-am avut deloc crash-uri pe perioadă testului și totul ar fi perfect. Poate prea perfect. Crash-uri n-au existat, dar mi s-a întâmplat de vreo două ori în Assassin’s Creed 3 să dau Alt+Tab, apoi să revin în joc și să mi se blocheze totul, fiind nevoit să restartez sistemul.

Partea bună:

 • Placă video dedicată care face față cu succes la orice joc actual sau trecut la detalii maxime
 • Procesor puternic, din seria dacă îmi iau vreodată laptop de gaming mă apuc serios să învăț și editare video foarte bine
 • Laptopul are un design mișto, cu multe muchii curbate și pare desprins dintr-o altă dimensiune
 • Tastatură iluminată, benefică pentru momentele când nu mai vezi tastele și nu vrei să-i scrii cuiva o prostie pe chat
 • 4 porturi USB 3.0, dintre care două au proprietatea fast charge și-ți poți încărca smartphone-ul sau tableta când laptopul e închis
 • Sistem audio Surround, bun în momentele în care te joci un survival horror și vrei să sari din pat de frică sau vrei să asculți o melodie de pe youtube cu sonorul la maxim fără să bagi în jack-ul audio sistemul de 5.1.
 • La fiecare restart/start al sistemul nici n-am simțit când a intrat laptopul în Windows. Asta îmi spune că HDD-ul de 750 GB la 7200 rpm își mișcă bine platanele și totul bootează cât ai zice pește.

Partea mai puțin bună:

 • Îmi place display-ul Full HD, dar urăsc ecranele Glare. Nu prea poți să faci o poză laptopului fără să ți se reflecte imaginea în ecran.
 • Autonomie mică a bateriei: 40 de minute pe high performance în jocuri, o oră uitat la un serial și browsing, o oră și jumătate (uitat la seriale si browsing) pe balanced. N-am testat pe power saver dar clar nu e un laptop pe care să-l lași fără încărcător
 • Touchpad așezat mult prea la stânga după părerea mea și de multe ori am fost pus în situația în care îl dezactivam fără să vreau atunci când scriam câte ceva.
 • Mi-ar fi plăcut ca la Qosmio, cablul de alimentare să stea ori în stânga laptopului ori sub display și să nu fie așa de ușor de scos. Mi se pare o problemă majoră să pui alimentarea pe dreapta, deoarece în timp mufa cablului se va îndoi și nu ai de unde să știi când rămâi fără baterie.

Concluzii:

Oricât de mișto a fost toată experiența asta, să investești bani într-un laptop de gaming pe care să și lucrezi în prealabil este ceva la care m-aș gândi de două ori înainte de a lua o decizie. Chit că sunt gamer înrăit, dar uneori trebuie să ai bine în vedere ce vrei și ce-ți dorești.

Dacă totuși aș avea vreodată bani de investit și aș vrea un desktop replacement pe care să-l las permanent pe birou, mi-aș face un shortlist cu toți competitorii lui Qosmio X870, aș vedea care dintre toate aceste gadgeturi se potrivește stilului meu și apoi aș alege. Bineînțeles cu argumente pro și contra și gândul la lucrurile pe care le-am testat în trecut.

În rest, nu pot să am ceva împotriva laptopului celor de la Toshiba pentru că în ochii mei, Qosmio X870 este un sistem complet. Plus, minus micile neplăceri cauzate de materiale sau poziția încărcătorului.

Pozele pot fi găsite și pe facebook. Sistemul l-am testat împreună cu un mousepad Roccat Taito și un mouse Roccat Savu.

9 years ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *