Filmul săptămânii – Gangster Squad

Aseară am ajuns și eu în sfârșit la Gangster Squad. Spre deosebire de colega Sara, care s-a dus la film cu o săptămână înainte și n-a scos un sunet (evident ca să bălească singură la Ryan Gosling), eu voiam să văd Gangster Squad pentru bomboana aia de Emma Stone.

Nu fraților! Am ajuns la Gangster Squad cu câțiva prieteni, am plătit un bilet de 5 lei (nu-mi amintesc să fi plătit vreodată atât de puțini bani pe un bilet la film) și ne-am așezat frumos pe un rând în față, la Corso. Am mers la un film cu mafioți pentru că îmi era dor să văd un film bine făcut, cu o poveste reală și cu mafioți.

Și Gangster Squad e unul din filmele bune cu mafioți văzute în ultima vreme. Asta punând la socoteală și Public Enemies și The Departed al lui Scorsese. Este genul acela de film pe care l-aș vedea de nenumărate ori chiar dacă ar ține 3 ore.

Am fost întotdeauna încântat de cum reușește un regizor să surprindă autenticitatea anilor de după al Doilea Război Mondial în America și să dea un anumit fler scenelor cu acțiune și dramatism intens. Și cumva am rămas mereu setat pe fusul orar al filmelor bune cu mafioți.

Din trailer am rămas impresionat de ceea ce se întâmplă în film și am mers acolo cu anumite așteptări. Așteptări care la finalul filmului s-au materializat. Gangster Squad nu e un film de Oscar, dar este pe aproape. Are aproape tot ce îi trebuie.

Ryan Gosling își duce la bun sfârșit rolul de gagicar notoriu pe care l-am văzut interpretat și în alte filme ale lui dar se descurcă excelent și în rolul unui polițist neînfricat și dispus să facă orice pentru a-și apăra traiul și valorile. Sean Penn a jucat mișto și în Mystic River și în 21 Grams, dar sincer să fiu aici îl interpretează perfect pe Mickey Cohen, boxerul profesionist transformat în baronul local din Los Angeles. Emma Stone (vine la pachet cu Gosling, la fel ca în Crazy, Stupid, Love), joacă binișor dar i-ar mai trebui ceva roluri tari în spate pentru a lua câteva premii. Nick Nolte a îmbătrânit și joacă roluri secundare, pe Giovani Ribisi l-am încurcat cu Edward Norton iar Josh Brolin nu joacă rău deloc.

Am resimțit totuși prezența sau mai bine zis absența unui soundtrack mișto care să se potrivească cu atmosfera noir a filmului, dar pe alocuri lipsa soundtrack-ului a fost suplinită (pentru mine cel puțin) de câteva scene amuzante introduse în peisaj și de scenele cu împușcături și urmăriri. “Vine, Vine, Moș Crăciun!”

Dacă aveți ocazia, mergeți să vedeți Gangster Squad la cinema. Eventual la unul în care aveți loc să vă întindeți pe toată durata celor 113 minute. La Corso a fost ultima seară ieri, dar sigur îl găsiți în altă parte. Merită văzut.

9 years ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *