Review Evolio Aria Mini

Nu sunt străin în ceea ce privește tabletele, dar nu e un teritoriu pe care să zic că-l stăpânesc 100% la sută. Am pus mâna pe destule tablete în ultimul an, fie că aveau vreo versiune de Android pe ele fie că veneau de la marketing-ul suprem numit Apple, însă nu am avut niciodată una de care să mă bucur intens.

Săptămâna trecută vă povesteam că am fost la lansarea Evolio Aria Mini, și rămăsese că o să revin cu o poveste despre experiența mea cu noua tabletă de la Evolio.

Din primele ore de când Aria Mini căzuse în mâinile mele am fost setat pe sistemul “vreau să văd dacă Evolio Aria Mini se blochează”. Așa că timp de o săptămână am încercat să scot tot ce era de scos în materie de performanțe de la această tabletă și am fost plăcut impresionat.

Sistemul de operare

Evolio Aria Mini vine by default cu Android 4.1 Jelly Bean, ultimul update la sistemul de operare dezvoltat de Google, cu tot felul de tweak-uri pentru îmbunătățirea bateriei și pentru a scoate un maxim de performanță pe orice sistem pe care rulează.

Jelly Bean-ul rulează destul de fin pe dual-core-ul de 1,5GHz de pe Aria Mini și fără lag-uri majore, rar având ocazia să mă enervez că tableta rămâne în urmă din cauza multitudinii de taskuri din background.

Deși bine optimizat pentru rularea pe tabletă, Android-ul 4.1 încă mai are mici probleme cu aplicațiile din market sau cu unele aplicații third party instalate, prinzând din când în când diferite force close-uri cu aplicațiile instalate.

Procesare

GPU-ul de pe Evolio Aria Mini e un Mali 400 și combinat cu 1Gb Ram face ca tableta să nu sughite când vine vorba de jocuri cu anumite cerințe demne de un gamer înrăit. Țin minte că pe primul meu calculator placa video era un MX 400 de la Nvidia și aveam abia 512Mb ram. Acum că mă gândesc bine, Aria Mini face praf de departe desktop-ul meu de acum câțiva ani buni.

Nu e o tableta cu Tegra 3 ca să ceri performanțe maxime, dar am rulat fără prea mari griji Need For Speed Most Wanted, Asphalt 7: Heat, FIFA 12, Max Payne, Grand Theft Auto 3 și Contract Kill. Problema a venit când am pus să ruleze jocuri cu pretenții ceva mai ridicate.

Am pus Grand Theft Auto Vice City, Batman: The Dark Knight Rises, Mass Effect Infiltrator și Modern Combat 3, iar GPU-ul și implicit bateria au început să dezvolte anumite simptome. La jocurile cu cerințe ceva mai ridicate GPU-ul din tabletă începe să se miște ceva mai încet și am observat destule scăderi de frame-rate, din când în când jocurile blocându-se pentru scurte intervale de timp, iar bateria începuse să dea semne de oboseală și încălzire.

Cu toate astea, Evolio Aria Mini s-a descurcat mai mult decât onorabil atunci când am rulat un Quadrant, ca să văd exact pe unde se situează tabletă față de competiție.

Evolio

M-a mirat totuși că Aria Mini e deasupra unui Asus Transformer Prime ca punctaj și foarte aproape de HTC One X. Asta până văd cum se descurcă și alte tablete care nu sunt trecute în graficul respectiv.

Browsing Experience

Am rulat pe tabletă de la banalele Gmail, Facebook, Twitter și Path (utilizator convins), până la Evernote, Flipboard, Instagram sau Winamp. Display-ul IPS de 8 inci m-a lăsat în fiecare zi să citesc fie în portrait, fie în landscape mode știrile și feed-urile preferate, să ascult muzică și să mă uit în tihnă la filme HD. Tableta este puțin cam pătrățoasă pe la colțuri, dar ușor de ținut în mână și se poate opera eficient cu ambele mâini.

Cred că cel mai dificil lucru mi s-a părut să ajung la literele din centrul tastaturii pentru se formează un mic spațiu în centru atunci când vrei să tastezi și ții strâns tableta cu ambele, dar nu este ceva peste care se trece foarte greu (PS: Merge și Swipe-ul, deși mie mi se pare puțin cam greu de folosit).

Baterie

În prima zi de utilizare primisem tableta cu bateria la 50% și după 10 ore de utilizare intensă cu Wi-Fi, GPS și sincronizarea pornite am reușit să rămân cu acumulatorul pe la 4%. A doua zi, bateria m-a ținut peste 15 ore în condițiile în care am lăsat totul pornit, dar asta probabil pentru că în timpul nopții am lăsat tableta la o binemeritată odihnă, fiind folosită la maxim pe drumul spre birou, la birou și pe drumul de întoarcere acasă.

Dacă nu ai pretenții foarte mari, zic că o durată medie de 9 – 10 ore, tot poți scoate din acumulatorul de pe Evolio Aria Mini.

Conectivitate

Am avut la test varianta Wi-Fi și m-am folosit intens de opțiunea de tethering între telefon și tabletă, dar de pe Aria Mini nu lipsește un port MicroUSB, un port HDMI, un port pentru un MicroSD, GPS built-in și un Bluetooth 4.0 (opțiune încercată la evenimentul de lansare al tabletei, unde am ascultat muzică la calitate destul de bună cu o pereche de căști conectate prin Bluetooth).

Concluzii

Mi-a plăcut mult modul în care tableta se mișcă și cum arată. Nu am fost dezamăgit de scăderile de framerate în unele jocuri pentru că am știut de la început ce hardware am în mână și în general nu e bine să-ți forțezi norocul. Am reușit să citesc toate articolele salvate peste săptămână destul de clar și fără să stau să mă chiorăsc să văd ce scrie acolo.

Autonomia bateria m-a mulțumit cât de cât (bine, nici nu am mari pretenții pe treaba asta) și am reuși să rulez vreo 12 aplicații în background și 2 jocuri toate mâncătoare de resurse și n-am reușit deloc să blochez tableta sau să o duc într-o stare în care să se restarteze.

Nu prea mi-a plăcut și m-a deranjat uneori așezarea butonului de volum și de power-off. Acestea sunt plasate destul de în spate, în partea superioară a tabletei și mi s-a părut că se ajunge destul de greu la ele. Un alt inconvenient pe care l-am avut este luminozitate. Pe o vreme clară și cu luminozitatea dată la maxim am avut ceva probleme în a distinge chestii pe display-ul de 8 inci. Nu zic că aș sta mereu cu nasul în telefon/tabletă când merg pe stradă, doar că e puțin cam supărător să încerci să vezi o notificare și să-ți bată lumina fix în display astfel încât să nu vezi aproape nimic.

Experiența cu Evolio Aria Mini mi-a plăcut mult. Mie cel puțin, o tabletă de 7 sau 8 inci mi se pare perfectă pentru citit, scris articole (word-uri), mult browsing și entertainment moderat. Pentru călătoriile lungi este exact ceea ce mi-aș putea dori.

9 years ago

4 Comments

  1. Nu stiu cum te-a tinut atat pe tine bateria. Am si eu aceasta tableta si tine in jur de 5 ore si un pik folosita incontinu. Sunt foarte multumit de tableta si mai ales ca e la un pret rezonabil

    1. Păi m-a ținut că o aveam și la muncă și stăteam mult pe WiFi. Și am făcut cam de toate cu ea.

  2. E o minune ca te-a tinut atatea ore. A mea pe WiFi (citind mail-uri) tine max. 2 ore. In plus dupa ce s-a descarcat acumulatorul, la deschidere am fost nevoit sa o resetez si am pierdut toate datele personale (aplicatii, etc.). Dezamagitor…

    1. Nu toate modelele sunt perfecte. Multe vin cu defecte de fabricație, sau au aplicații prost optimizate. Depinde acum ce apuci. Eu am avut o tabletă nouă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *