Experiențele senzoriale și realitatea se întrepătrund la o lansare Canon

Știți momentul acela ciudat, când ești într-un vis și ești pe cale să vezi deznodământul visului și dintr-o dată sună o amărătă de alarma și pac te trezești, îți amintești frântura de vis dinainte de trezire, nu-ți mai amintești deloc ce s-a întâmplat în vis și te oftici că nu ai putut să vezi finalul.

Eu zic că îl știți. Și că toată lumea a trecut prin el. Eram ieri la Canon, la showcase-ul oficial al noilor modele de DSLR-uri anunțate săptămâna trecută (vă zic imediat și de ele) și s-a întâmplat să existe și un moment artistic. La care sincer nu mă așteptam.

Am fost legați la ochi și nevoiți să ne folosim celelalte simțuri pentru a desluși misterul din spatele piesei de teatru jucată pe întuneric de cei de la Teatru Labirint. Fără lumină și legat la ochi ai crede că te simți pierdut, ca și cum ai fi legat de mâini și de picioare și lăsat undeva într-o pădure, singur. Dar nu.

Asta este doar o perspectivă care se schimbă, dar tu nu ți-ai pierdut celelalte capacități senzoriale și ești pus în situația în care trebuie să le folosești pentru a te adapta. Și nu e foarte greu.

Spre exemplu, în cele 10-15 minute cât am fost legat la ochi am încercat să ascult ceea ce se întâmplă în jurul meu și să-mi fac în minte o imagine despre ceea ce se întâmplă cu adevărat. Pe rând, am trecut de la acordurile unui nai la freamătul unui râu într-o vale plină de păsări, de la alarma unui ceas care țipa “Este ora 12:32” până la sunetul asurzitor al tobelor unor băștinași din Africa și țipătul unui copil, urmat din nou de tobele băștinașilor și de alarma de la 12:32.

Așa am înțeles eu toată povestea și mi-am creat o imagine în minte, fără să văd ceea ce se întâmplă în jurul meu. Asta mi-ar plăcea să se întâmple și după ce mă trezesc din vis. Să mă folosesc de toate simțurile și de ultima imagine din minte pentru a recreea visul. Mi se pare corect să ne amintim ceea ce visăm și totuși dacă visul ne joacă o festă, măcar să încercăm să îl deslușim.

Legat acum de partea tehnică. Canon a lansat oficial și la noi, modelele EOS 100D și 700D, abia anunțate săptămâna trecută. Ce aduc ele nou?

EOS 100D este oficial cel mai mic DSLR din lume și de la Canon și oferă toate funcțiile unui DSLR pur în corpul unui compact. Practic 100D-ul este un DSLR entry level pentru cei obișnuiți cu un compact și care vor să facă neapărat trecerea la DLSR. Are un sistem de autofocus silențios (prin tehnologia STM), are un ecran multi-touch capacitiv (la fel ca la mobile), sensitivitate mai bună în lumină scăzută – care se traduce prin poze mai bune calitativ la lumină slabă și un buton special Q, cu ajutorul căruia un utilizator găsește fiecare funcție a DSLR-ului explicată pe înțelesul său.

Mai multe detalii tehnice găsiți aici.

700D e un upgrade la 650D, venind în completarea sistemului SLR, fiind foarte ușor de folosit pentru cei familiarizați cu tehnologia Canon. Oferă un grip mai bun, este mai bine finisat decât predecesorul său, prezintă un mod Intelligent Scenic mult mai deștept în modul auto și se bazează pe un autofocus cu 9 puncte în cruce. Mai multe detalii despre 700D găsiți aici.

În România Canon EOS 100D va avea un preț de 3,699 Lei cu obiectivul de kit (180-55 mm STM), iar Canon EOS 700D va fi 3,999 Lei tot cu obiectivul de kit. Principalul issue ar fi că cele două modele vor fi disponibile în magazine aproape de începutul lunii mai, dar pasionații sigur nu se vor arunca așa de devreme și vor aștepta până apare.

Pe cei de la Canon România își găsiți aici (pe facebook) și aici (pentru twitter). For any issues.

PS: Parcă EOS 100D pare foarte light cu Pancake-ul de 24mm (evident costă) și mă oftic că nu e Pancake-ul obiectivul de kit.

8 years ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *