Filmul săptămânii – The Great Gatsby

Faptul că am văzut The Great Gatsby de 2 ori până acum nu contează. Și nici motivația din spatele acestei alegeri. Contează cu adevărat că The Great Gatsby este filmul săptămânii. Cel puțin pentru mine.

Și ca să nu intrăm în polemici și tirade inutile de genul “cartea era mult mai bună” și “ecranizarea cu Redford era mai bună”, vă zic că nu am citit deloc cartea și nici nu am văzut filmul.

După 5 ore plus, petrecute în două săli diferite de cinema sunt pregătit de o nouă vizionare istorică a filmului (pe care o să o fac atunci va apărea un 720p).

The Great Gatsby din 2013 are de toate. Actori buni, intrigă demențială, efecte speciale mișto, soundtrack pe măsură și este de departe cel mai bun film văzut de mine anul acesta.

“Always Try to See the Good in People”. Nick Carraway (Tobey Maguire) e naratorul prin ochii căruia se petrece toată acțiunea. E acel om onest, care nu se lasă atras în situații dubioase și lucruri ilegale. E omul care ar face o favoare cuiva de dragul acelei persoane și nu din obligație, fiind personajul care vrea să trăiască experiențe mișto alături de oameni, dar fără să-și piardă cumva moralitatea caracteristică. E unul dintre oamenii buni, dar loviți mereu de dezamăgiri, datorită gândirii lor.

“It has to keep going up”. Jay Gatsby (Leonardo di Caprio), e genul de om cu un scop în viață. O ia de jos și prin muncă ajunge să fie playboy-ul dorit de toată lumea, sau dacă vreți, A-listerul iubit și haterit de toți, care prin muncă și prin propriile puteri a ajuns unde trebuie. Petrecerile lui sunt niște pișcotăreli extravagante unde crema societății americane din anii ’20 își dădea întâlnire.

“Gatsby? What Gatsby?” Daisy Buchanan (Carey Mulligan). Femeia naivă cu două fețe. Femeia care știe ce vrea într-un moment, dar pocnești din degete și se schimbă. E femeia care te place, dar ajunge să te dezamăgească pentru că e la fel de ușor de manipulat precum manipulează. E “femeia sta cu tine pana pleaca cu altu”, după cum zice Guess Who.

“Like hell he is, he wears a goddamn pink suit!” Tom Buchanan (Joel Edgerton). Puștiul bogat transformat în sportiv de mare clasă soțul încrezător în capacitatea lui de a călca în străchini și de a întreține o căsnicie fadă, de paravan și o amantă pe lângă. Genul de om pe care îl urăsc din tot sufletul.

Restul personajelor sunt doar niște pioni foarte bine aleși în acest joc de-a viața, din care fiecare luptă și își trage foloase pentru el și fericirea pe care speră să o aibă.

Per total, The Great Gatsby din 2013 este o lecție dramatică de viață, cu multe momente pe care oricine ar face bine să le vadă și apoi să le bage la cap. Este un film despre evoluția relațiilor dintre oameni, despre lipsa de moralitate a lor (pe alocuri) și despre focusarea atenției asupra lucrurilor pe care le vrei de la viață.

O singură sugestie: Treceți pe la cinema să vedeți filmul.

PS: Lăsând deoparte moralitatea chestionabilă și spiritul libertin din acea perioadă, mie mi-ar fi plăcut să trăiesc în lumea lui Gatsby și să mă bucur de pișcotărelile lui extravagante.

Bonus: Cum a fost creată întreaga identitate vizuală a filmului.

The Great Gatsby

9 years ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *