Rush: Rivalitate și adrenalină

Dacă ar fi să mă uit în urmă și să fac un clasament al celor mai bune filme sportive, inspirate din evenimente reale, nu cred că aș putea să pun pe listă nici zece filme.

Asta pentru că nimeni nu a făcut vreun film despre Wilt Chamberlin, Magic Johnson, Michael Jordan, Franz Beckenbauer, Boris Becker, Gary Lineker, Eddy Merckx, Fausto Coppi sau alți grei din istoria sportului. Sau despre un eveniment important din istoria sporturilor olimpice (excluzând aici filmele despre atacurile de la Olimpiada din Munchen sau despre triumful istoric al americanilor în fața rușilor la Lake Placid).

Cu siguranță cel mai pasionant film despre sport (nu știu dacă este făcut după evenimente reale) pentru mine cel puțin, este Any Given Sunday. Doar că, Ron Howard a făcut ca Rush să-l detroneze așa dintr-o dată. Ca și cum ai pocni din degete și bam, ai pune filmul direct pe primul loc.

Adevărul e că Ron Howard a reușit să scoată clar în evidență, rivalitatea dintre Niki Lauda și James Hunt și duelul acestora într-o epocă în care Formula 1 era considerat un sport mult prea periculos.

Din începuturile lor în Formula 3, până la rivalitatea din Formula 1, Lauda și Hunt erau considerați cei mai buni dintre cei mai buni piloți din anii ’70, și asta s-a văzut în confruntările lor dese din F3 și F1.

De la începutul până la sfârșitul filmului, Howard îi așază pe cei într-o balanță uneori dezechilibrată, dar justă, deconstruindui (dacă găsiți un termen mai bun – sunt deschis la reformulări) pe cei doi, pentru a-l face pe cel care vizionează filmul (chiar dacă nu e pasionat de F1), să înțeleagă rivalitatea dintre Lauda și Hunt.

Lauda (Daniel Bruhl, din Inglorious Basterds) este genul de pilot cerebral și calculat, care nu-și asumă riscuri inutile și știe în orice moment ce se întâmplp cu mașina lui, dar în același timp este un om arogant și dificil, căruia cu greu îi deschizi carapacea pentru a afla ce se întâmplă în sufletul lui.

Pe de altă parte, Hunt (Chris Hemsworth) este fața frumoasă pe care toți jurnaliști o vor pe prima pagină a ziarelor de scandal. Un pilot rapid, talentat, dar inconsistent și de multe ori inconștient. Genul de playboy care adoră să fie în lumina reflectoarelor, iubește petrecerile și își dorește să câștige doar pentru că este talentat. La fel ca Lauda, Hunt este arogant și încăpățânat și ar face orice ca să fie în fața rivalului său.

Olivia Wilde și Alexandra Maria Lara, joacă un rol mult prea mic în acțiunea din Rush, pentru a fi cât de cât băgate în seamă, dar sunt ceea ce era nevoie pentru a întregi rivalitatea dintre Lauda și Hunt.

Ideea principală e că Ron Howard a creat un contrast perfect între viețile celor doi în afara circuitului și rivalitatea de pe pistă pentru a da o notă de autenticitate filmului (părerea mea) fără să facă rabat de la întâmplările reale.

Rush nu e un film la care să râzi, ci e un film care te ține 2 ore într-un scaun ca să poți înțelege ce se întâmplă între Lauda și Hunt, te face să trăiești drama pilotului austriac după accidentul de la Nurburgring și îți arată că în viață nu e totul un risc calculat.

Unul din filmele pe care merită să dai banii pe bilet și să stai înfipt în scaun până la final.

9 years ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *