Prince of Persia – The Sands Of Time

Probabil un alt film amarat facut dupa un joc nu? Chiar nu. Doom a fost un epic fail, filmele cu Lara Croft au fost acceptabile, FarCry a deviat mult de la subiectul initial si Max Payne n-a prea avut legatura cu jocul decat foarte putin (Valkyr, bullet time), dar Sands of Time mi-a lasat un gust destul de placut din momentul in care am intrat in sala. De ce?

Pentru ca am simtit ca e altfel. Nu e un film de Oscar si clar nu o sa bata avatarul la incasari, dar pentru mine a fost ceva de vis (cu exceptia trailerului de la Twilight Eclipse, care a fost jalnic.) Bruckheimer nu e cel mai tare regizor de la Hollywood dar face cateva filme destul de bune.

Mi-a placut filmul pentru ca mi-a indus ideea de legenda, pentru ca m-a tinut in scaun tot timpul si pentru ca nu e un alt film prost facut dupa un joc video. Cei de la studiourile Disney au stiut de la inceput cum sa te introduca in atmosfera filmului cu un soundtrack oriental/arab, locatii superb alese si actori pe masura..

Povestea e putin identica cu cea din joc, prin prisma faptului ca scenaristii au pastrat conceptul initial (lupta pentru putere dintre Nizam si Dastan, razboiul dintre Print si Vizir), Pumnalul si Clepsidra Timpului, notiunea de intoarcere in timp (rewind), iubirea dintre Dastan si Tamina vs iubirea dintre Farah si print etc.

Ca si in joc, armatele persane invadeaza o cetate sfanta cu scopul de a pune mana pe “armele” pe care cei din cetate le vindeau dusmanilor Persia, dar adevaratul motiv era ca Nizam voia sa puna mana pe Pumnalul timpului pentru a da timpul inapoi si a se proclama rege. Si pentru a nu se intampla asa ceva Dastan lupta de la inceput pana la sfarsit pentru a mentine ordinea timpului.

Dar au fost 2 lucruri care mi-au placut in mod special si nu cred ca scenaristii ar fi putut adauga mai mult de atat: acrobatiile si actorii (bine nu toti).

Au reusit sa pastreze esentialul jocului (salturi, wall runnuri) si au introdus elemente de parkour (bleah urasc numele asta) din seria Assassin’s Creed (salturi de pe cladiri inalte – Leap of faith, sarituri intre cladiri si au pastrat una dintre cele mai bune caracteristici din Prince of Persia – capcanele. (ziduri care se prabusesc, pardoseala rupta, tepi care ies din podea, capcane de nisip). Scena in care Dastan si Tamina intra in adancuri pentru a ingropa Pumnalul Timpului e geniala. Ma intreb oare cate sute de metrii cubi de nisip au folosit pentru scena aia?

Luptele nu au fost ceva iesit din comun, dar erau uneori presarate cu momente in care inima ti se oprea in loc. Prince of Persia Style ( Hassansins rullz – mai ales daca sunt plini de vipere)

Actorii

Jake Gyllenhaal – in ciuda accentului si-a jucat rolul destul de bine
Ben Kingsley – Ohh, boy. Omul asta stie sa interpreteze perfect un villain. La fel ca si in Shutter Island sau BloodRayne (remember Kagan)
Gemma Aterton – Doamne ce buna e! Arata super bine in Clash of The Titans si asa arata si aici plus ca mi-a placut modul ei de a fi de la inceputul filmului (un pic cam intepatoare) si apoi spre final cand incepe sa se faca placuta. WTF! She’s a princess.

Ce nu mi-a placut…
Alfred Molina – ok am inteles, taxe, dari, cu struti, ngbaka dar totusi, nu trebuia sa mai repete glumele alea de n-ori ca sunt plictisitoare.

Dastan=orfan. in joc Printul Persiei nu e orfan, e un print in toata regula.

All in All un film caruia i-as da 9/10, pentru ca merita. Si e clar de vazut la cinema.

12 years ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *