Investitii

Dupa cum am observat weekendul asta, Romania o sa devina o tara plina de mari manageri, PR-isti, avocati, doctori, arhitecti si lista poate continua. Dar nu despre asta vreau sa scriu. Vreau sa scriu despre investitii.

Bine, stiu, nu sunt eu un angel investor, dar daca ti-ai setat ca vrei sa faci parte din unul dintre domeniile de mai sus trebuie sa investesti. Trebuie sa investesti in tine, in timpul tau liber si mai ales ai nevoie de o considerabila investitie financiara.

De asta m-am inscris la Scoala de bani, o campanie BCR cu scopul de oferi participantilor putina educatie financiara, de care fiecare dintre noi are nevoie la un anumit moment in viata.  M-am inscris in clasa lui Bobby Voicu.

Cum astazi a fost prima zi a campaniei, s-a dat si prima tema, pentru ca la final Scoala de bani este un concurs cu premii substantiale. Bine acum nu trebuie sa fi varf pentru a rezolva probleme propuse ca tema, dar iti trebuie ceva atentie la detalii si putina gandire matematica. Say what? Hai ca nu-i asa de greu.

Prima problema suna asa:

In vederea achizitionarii unui apartament cu doua camere la care ai visat dintotdeauna, decizi sa apelezi la un credit bancar CASA MEA de la BCR. Lunar incasezi un venit net de 3.250 lei, in cont curent cu card de debit atasat la BCR, iar cheltuielile tale lunare se ridica la 1.800 lei.

Pretul apartamentului este de 68.000 euro, dar acesta a fost evaluat de catre banca la 60.000 euro. In aceste conditii, care este valoarea minima a avansului de care trebuie sa dispui pentru a-ti putea achizitiona locuinta prin credit ipotecar?

Sau cel putin nu mi s-a parut ca ar fi foarte grea problema asta. Sper sa o fi si rezolvat bine.

La un calcul matematic elementar, foarte simplu problema ar avea urmatoarea rezolvare:

Cum ti se da venitul lunar de 3250 lei, scazi cheltuielile (1800 lei) dintr-o luna si mai ramai cu 1450 lei, bani de buzunar. Ideea e ca banca iti evalueaza valoarea apartamentului la suma de 60 000 euro, avansul minim de care ai nevoie pentru un credit ipotecar fiind de 15%.

Daca nu am gresit, asta ar insemna ca banca poate sa-ti acorde 60 000 euro, dar tu trebuie neaparat sa pui la zestrea asta avansul. Cum faci asta? Cu un alt calcul foarte simplu. 15% din 60 000 inseamna 9000 de euro, practic ai nevoie de banii astia pentru a primi creditul. Cum faci rost de ei?

Te folosesti de banii de buzunar pe care i-ai pastrat. Asta daca nu ai luat decizia de ati reduce cheltuielile si suma lunara se mare mareste. In principal, ramai cu suma de 1450 lei, care la cota euro – leu din zilele astea se invarte in jurul a 4,3 lei ceea ce inseamna ca tu ai economisi 337,2 euro lunar. Astfel pentru a strange avansul minim de 9000 euro, ai nevoi de aproximativ 2 ani si 3 luni.

Se poate si mai putin daca reducem din cheltuieli, dar cum nu am o lista exacta cu cheltuielile nu ma bag in alte calcule aprofundate si sper ca am reusit sa rezolv o problema corecta.

Daca si voi vreti sa va inscrieti gasiti programul/regulamentul si alte detalii pe site.

11 years ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *