Turul Frantei 2011

La ora la care scriu aceste rânduri cicliștii au plecat deja în prima etapă, dar anul acesta nu mai fac un preview al cursei  ci o să o analizez din perspectiva unui om care încearcă să scoată un profit din acest spectacol sportiv comparat la același nivel cu Jocurile Olimpice și Cupa mondială la Fotbal.

Da. Fiecare dintre aceste 3 competiții sunt un gigant când vine vorba de marketing și publicitate. Gândiți-vă doar la faptul că orașele de start și sosire plătesc o anumită sumă de bani pentru a fi pe harta Turului. Prețurile încep de la câteva sute de mii de euro pentru localitățile mici, pâna la 1 milion de euro pentru orașele mari din Franța. Desigur toate aceste “cheltuieli” sunt plătite de către primăriile orașelor respective organizației ASO (Amaury Sport Organisation) cea care se ocupă în fiecare an de bunul mers al turului.

Apoi intră în joc materialele promoționale. Gama variază de la tricouri și brelocuri până la board games și biciclete, iar prețurile încep de la 5 euro până undeva la 200 de euro. Asta le asigură câteva milioane bune pe parcursul celor 3 săptămâni de cursă. Mai ales că mai mult de 1 milion de oameni (turiști sau localnici) văd turul pe marginea șoselelor. Plus alte vânzări pe tot timpul anului.

De asta își și permit organizatorii premii totale de peste 3 milioane de euro. Știu că nu se compară cu miliardele obținute de fotbal, Formula 1 sau Jocurile Olimpice dar pentru un sport care nu este atat de popular câștigurile din sponsorizări, drepturi TV și marketing sunt destul de mari.

Dacă mai introducem aici și expunerea media a sponsorilor fiecărei echipe banii care se învârt în jurul acestui sport ajung la câteva zeci de milioane de euro anual. Foarte bune, în cazul în care vrei să-ți investești banii în ciclism și pe viitor. Sincer mi se pare o situație de win-win pentru toate părțile angrenate în acest mecanism. Dar pentru că e o zi de cursă vă las în compania video-ului de prezentarea a cursei de anul acesta:

[youtube CeZm8eGIDTA]

11 years ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *