Redescoperă România 4 – Un vin te rog

Diminețile din Redescoperă România sunt senzaționale. Sau magice. Se disecă cu o bucată zdravănă de ochi întredeschiși, de abia treziți din somn, se adaugă o garnitură de oameni lucizi așteptându-și micul dejun mult visat și oameni pregătiți sută la sută de plecare.

Astăzi am ajuns într-un loc în care nu credeam că o să ajung prea curând, dar hazardul mi-a dovedit că se poate. Primul obiectiv pe care am ajuns să-l vizitez astăzi a fost crama Murfatlar. Asta după ce în prealabil avusesem parte de o experiență muzicală multiculturală genială. Bine, până la punctul în care am încurcat-o pe Mădălina Manole cu Anca Țurcașiu. Anca vă poate lămuri.

Acolo am aflat că Murfatlar este cea mai întinsă podgorie din România, că Murfatlar îmbuteliază și produce multe soiuri de vinuri (Sec, Rai, Premiant, Lacrima lui Ovidiu), că numele podgoriei este dat ori de către tătari ori de către turci (nu se știe exact asta) și că bloggerii știu să deguste câteva soiuri dulci, seci sau demi-dulci din vinurile podgoriei. Da! Pe lângă o prezentare a podgoriei potrivită cu cele mai mici amănunte ne-am pus pe băut vin. Hmmm…, din spate mi se șoptește că am degustat doar vinurile.

Și că Murfatlar deține vreo 50% din vânzările de vin roșu, din  România. Iar gândirea românească spune că bărbații beau vin sec iar femeile dulce. De asta Demi-Dulcele îi satisface pe toți. Gata cu vinul. Nu de alta, dar s-ar putea să-i fac poftă cuiva. De aici am pornit spre Lacul de Cretă de lângă podgorii. Aici poți vedea doar poze albe, predominant cu stânci albe calcaroase. Off we go.

După un prânz copios, luat undeva după amiaza târziu ne-am împărțit în două echipaje, fiecare cu obiectivele lor specifice. O echipă a mers pe culmile Măcinului, iar cealaltă către cetățile Argamum și Enisala. Am mers exact în locurile în care colegii mei s-au jucat intens cu zmeiele, ieri.

Argamum, lângă satul Jurilovca, a fost o cetate port la Marea Neagră de origini pontice. Cea mai rămas acolo sunt câteva ziduri răzlețe, cu o frumoasă vedere la mare. De fapt, am parcat  azi mașinile la 5 metri de mare. E un peisaj fabulos pe care îl pun pe lista de reveneri. Și trebuie să-l vizitați.

Din cetate în cetate am ajuns la Enisala. Era prea frumos să prindem apusul, dar soarele ne-a jucat o festă și nu a vrut să apară dintre nori. Poate altă dată. Dar fiind seară, priveliștea este încântătoare. Șoseaua care te duce acolo e destul de înclinată, care mă duce cu gândul la clasicele din Ardeni, ale ciclismului cu un ușor urcuș către treptele de acces ale cetății. Aici au mai rămas doar zidurile de apărare și o giruetă fără cocoș. Încă un loc cu o încărcătură magică, mult vânt și un potențial de fotografii superbe.

Atât pentru astăzi. Mâine se cărăm cu arme și bagaje în Deltă. Poze de astăzi găsiți aicimine sau aici.

Al vostru visător #dinromânia.

Toate poveștile le puteți vedea aiciRedescoperă România este un proiect Petrom, împreună cu BCRDaciaRomtelecomParalela 45 şi Muzeul Național al Țăranului Român.

10 years ago

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *