Redescoperă România – O piatră de hotar

Azi am lăsat Delta în urma și ne-am început dimineața făcând valuri prin peisajul de offroadeală al Deltei.  Încă o porție zdravănă de offroad și cred că o să resimt asta la un moment dat. Say, what?

Gata. Las văicăreala deoparte ca un “Braveheart” ce sunt și vă povestesc întâmplările fascinante de astăzi. De la offroad la onroad a fost doar un pas și ne-am îndreptat “full speed ahead”, unde altundeva decât la Tulcea, unde o scurtă urcare spre muzeul de istorie și arheologie din oraș mi-a dat o senzație ciudată de deja-vu.

Parcă mai fusesem acolo. Și văzusem de atâtea ori aceleași chestii. Normal. Copil fiind cutreieram multe muzee în excursiile cu clasa și asta mi-a creat o imunitate nespeficică la oale, ulcele și elemente de istorie antică. Tablourile de la etajul superior al muzeului erau specifice zonei și ilustrau momente onifirice din istoria antică sau recentă a Dobrogei.

Singurul loc pe care nu l-aș putea uita ever este Monumentul eroilor, așezat pe aceeași culme hollywoodiană ca muzeul de istorie. De acolo poți vedea cu ușurință tot orașul și Dunărea care trece pe lângă oraș. Lăsând în spate partea de istorie a Tulcei, ne-am îndreptat spre o altă bucățică de istorie combinată cu flora și fauna dedicată acestei zone, “spamând” incinta acvariului din oraș cu o mare de tricouri albastre.

Rechini, broaște testoase, Nemo și multe expoziții de “wildlife” dobrogean ne-au așteptat în incinta acvariului. Nimic foarte spectaculos la subsol unde erau cazați peștii, având în spate experiența de acum câțiva ani a acvariului din Constanța. Totuși, am văzut o cum arătau pescăriile din Delta acum mulți ani și m-am reîntors puțin la orele de geografie din liceu când unul din ghizii de la muzeu ne-a prezentat formarea Deltei Dunării și a lacurilor din împrejurimi.

De aici ne-am continuat aventura offroad spre Munții Măcinului. Și când spun offroad nu mă refer la teren întins, câteva gropi și ceva zgâlțâituri. Asta pentru că pădurile din Măcin sunt înguste, cu un singur sens de acces și mal în ambele părți. Asemenea ravene fac experiența offroad plăcută pentru unii și necomestibilă pentru alții. Dar una e să gonești pe o carieră de piatră în Turcoaia pentru a ajunge în vârf și este cu totul altceva să sari pe 3 dâmburi și 5 gropi. Bumti, Bumti style.

La final vă las cu desertul zilei. Slab în glucoză, dar ușor de digerat. De la RazvanBB. Pozele de azi le găsiți aici.

[vimeo 27919881]

Toate poveștile le puteți vedea aiciRedescoperă România este un proiect Petrom, împreună cu BCRDaciaRomtelecomParalela 45 şi Muzeul Național al Țăranului Român.

10 years ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *