Razboiul galaxiei 3G

Într-o galaxie îndepartată din constelația IOSiană, doi giganți din lumea telecomului se băteau pentru supremația pe piața celor mai bune oferte, promoții și clasamente majore din lumea businessului interstelar. În goana lor pentru globul suprem platinat, unul trebuia să fie mai șmecher decât celălalt. Dar nu.

Unul oferă abonamente business mai bune, celălalt o gamă largă de telefoane inteligente și tot așa acest ciclu devine unul mai mult liniar decât circular și lucrurile bat într-o singură direcție. Adică în confuzia locuitorilor din constelația IOSiană.

Nimeni nu știe în ce curte să mai meargă, daca să se porteze sau nu în cealaltă rețea, să-și cumpere un al doilea telefon pe care să-l resofteze pentru a putea funcționa perfect la concurență, etc. Toți se bat practic pe aceeași bucată mare de fleică în care ambii ofera cam aceleași lucruri, dar nu ai de unde să știi vreodată care este cea mai bună ofertă.

Concluzia mea: rămâi la operatorul pe care l-ai ales de la început. Probabil câteodată scârțâie mai rau ca planetarele unei Dacii vechi de 13 ani dar în mare parte face lucrurile să meargă.

Orange a lansat acum cateva săptămâni posibilitatea ca abonații și posesorii de cartelă din curtea lor să se bucure de internet 3G la metrou nelimitat. Miercurea trecută, Vodafone a contraatacat cu posibilitatea ca posesorii de telefoane din portofoliul firmei să beneficieze în incinta fiecărei stații de metrou de internet 3G. Încă nu am reușit să testez netul de la Vodafone, dar promit că la următoarea epuizare accidentală a traficului de date să-l încerc și să-mi dau cu părerea.

Nu zic că nu-mi place ideea, dar totuși, în afară de reclamele care promovează acest serviciu pentru ambii operatori, se diferențiază unul de celalalt? Daca acum ar pica și Cosmote cu aceeași optiune ar mai exista vreo cale de inovație în această industrie? Chiar nu ne putem da seama că lucrurile copiate sunt la fel de anoste ca și popularitate? A devenit netul pe mobil atat de mainstream încât ai nevoie să te gândești de două ori înainte de a alege o tabără?

Evident, ce tabără ne alegem?

10 years ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *