Font Freak

Și cum îți mai merge cu layout-ul ăla? Merge și nu prea. Adică nu găsesc fontul potrivit ca să-i pun în evidență paleta aceea extinsă de culori. Știu că sunt puțin font freak. Orice designer bun e font freak. Dacă nu vă zice nimic de fonturi, înseamnă că vă minte.

Acum serios vorbind, typography este un element important în design și face exact ceea ce copywriter-ul definește din peniță. De câte ori s-a întâmplat să lucrați la un afiș, site sau orice alt lucru în materie de design și să aveți nevoie de fonturi specifice? Și să nu le găsiți. Sau clientul să-ți specifice că vrea fontul ăla din poza aceea care ți-a trimis-o acum două ore pe mail. Cum tu ai doar un export sub forma unei imagini ai nevoie  de font ca să-ți termini proiectul și habar nu ai de unde să-l iei. Eu m-am lovit de chestia asta de mai multe ori decât toate cele 10 degete de la mână. Și până la urmă trebuie să existe o soluție.

Ea se numește WhatFontis și este un serviciu de căutare și recunoaștere a fonturilor după o imagine sau după anumite caracteristici diferite. Tot ce trebuie să faci este să uploadezi o imagine de maxim 1.8 mb (în jpeg, png sau gif), să setezi anumite caracteristici și serviciul îți începe procesul de căutare al fontului. Acum câteva luni mă lovisem de această problemă și știu că un coleg îmi recomandase unul sau două astfel de servicii de recunoaștere.

Ce nu știați este că acest proiect a câștigat marți seară premiul de 1000 de euro al competiției NetStart-Up de la Netcamp și Alexandru Cuibari, creatorul serviciului a donat premiul unei cauze nobile.

Eu vă recomand cu plăcere să folosiți acest serviciu, nu doar pentru că e un alt site ci pentru că folosindu-l am scăpat de multe bătăi de cap când vine vorba de recunoaștere a fonturilor.

10 years ago

4 Comments

    1. Nu știu de restul site-urilor. Sunt ceva luni bune de când nu le-am mai accesat. Dar e ok ca usability, îți recunoaște fonturile de care ai nevoie și se mișcă bine site-ul. La altele stateam o grămadă de vreme să încarce poza sau să-mi aleg eu din 20 de mii de opțiuni caracteristicile fontului.

      Testează-l și tu și vezi. Eu n-am apucat să mă joc prea mult cu el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *