Generalul pe care

Fără să ne mai ascundem după vreun colț întunecat sau vreun dulap, vă zic că toți sigur ne-am lovit vreodată de generalul “pe care”. Cred că dacă Radu ar da citire tuturor firelor narative scrise pe acest blog, să mă ferească sfântul să trec pe la fostul meu liceu că ar muri cu mine de gât.

Nu de alta, dar știu dintotdeauna că nu am fost/sunt cel mai priceput om când vine vorba de gramatica limbii române. Știu că nu e un motiv de laudă dar cu bune cu rele am dus de ceva timp încoace un proces intensiv de a face cât mai puține greșeli gramaticale sau chiar deloc. Da, se întâmplă des să scap vreo virgulă pe undeva dar uneori am prostul obicei să nu pun “pe care” atunci când trebuie.

Deseori ratez această construcție pentru că  “muzical”  îmi sună mult mai bine “care” decât “pe care”. Alteori, în dorința de a posta ceva înainte de a se termina ziua, pur și simplu îmi scapă recitirea textului a doua oară și ratez astfel de construcții pe care în mod normal nu ar trebui să le ratez.

Un prieten copywriter care dă o tură din când în când pe aici, îl observă pe generalul “pe care” și are grijă să-mi dea la gioale ca să mă pot îndrepta, de câte ori prinde lipsa unui “pe care”. Îmi zice că și lui i-au dat la gioale câțiva pe tema asta și are grijă să nu facă astfel de greșeli. Mi-a zis că poate într-o zi se găsește vreun “hater” să-mi dea la gioale pe tema aceasta și că poate nu se mai oprește.

Cum exercițiul contează pentru a scăpa de toate virgulele omise și de micile greșeli care se pot strecura în scris vă zic să continuați cu scrisul. Și să vă verificați textele de două ori. Nu de alta, dar așa ajungem să ne îmbunătățim stilul de scris și îl evităm cu succes pe generalul “pe care”.

 

10 years ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *