Video.Montaj.Editare

Ieri de dimineață m-am trezit la o ora la care de obicei mă trezesc doar când mă duc la birou și am sărit în 335 să merg la un workshop. Este vorba de un workshop despre editare video ținut de Răzvan Baciu în Romtelecom Training area. Și organizat de Blogoree.

Acum că am terminat momentul publicitar (glumesc), ar trebui să vă povestesc despre cum a fost ieri la workshop. Nu vă zic cum a fost dar vă spun ce am învățat eu de acolo. Mi se pare că astă e cel mai important lucru. Să mergi acolo să înveți ceva, să rămâi în cap cu acele lucruri și să le aplici. Pentru că dacă stai și le povestești și nu le aplici degeaba ai fost prezent acolo.

Aici nu vă povestesc cum să editați ceva pentru că mi-ar lua o infinitate să fac asta ci o să împart câteva tips and tricks pe care Răzvan ni le-a povestit la workshop. Dacă vreți cu adevărat să vă apucați de editare video, vă sugerez să mergeți pe lynda.com, unde găsiți multe tutoriale despre editarea video. Și e musai să aveți instalat un Adobe Premiere Elements sau un Premiere Pro.

În principal lumea care asistă la diverse evenimente se folosește foarte mult de telefonul mobil pentru a filma lucrurile care i se par important. Ce nu știu mulți este că o cameră video de pe mobil este foarte lentă și pe lângă asta pentru a filma ceva ai nevoie de o lumină puternică pentru că deseori evenimentele se întâmplă în locuri fără lumină puternică și astfel calitatea filmării are de suferit.

Eu, ca orice alt om normal eram obișnuit să filmez ținând ambele mâini pe telefon, iar ieri am aflat de la Răzvan că se filmează doar cu o singură mână. De ce așa? Din două motive.

Primul este de fapt și motivul principal din cauza căruia multe filmări ies prost. Ținând ambele mâini pe telefon la un moment dat îți tremură mâinile și astfel pierzi mult la capitolul stabilitate. Iar al doilea lucru se referă la faptul că trebuie să ții strâns telefon, altfel iar o să-ți tremure în mână. Și dacă e un telefon fragil, încearcă să-i cumperi o carcasă de protecție.

Dacă ții atât de mult să participi la o conferință și vrei să filmezi toate prezentările, asigură-te că stai cât mai în față.  Un telefon mobil nu are o camera cu un zoom atât de avansat ca acela de la o camera foto/video și se pierde mult din calitatea imaginii astfel. Și nu e bine să faci vreodată mișcări bruște, altfel  video-ul o să iasă foarte prost si iar o să lipsească stabilitatea.

Am mai învățat că o filmare optimă, pe care un utilizator să o vadă fără să se plictisească, durează în jur de 60 de secunde, că mult material înseamnă mult timp pierdut cu editarea, că filmatul la filmatul încontinuu e bine să ne notăm undeva ce am filmat pentru a știi exact unde să tăiem la montaj și un lucru foarte important când vine vorba de filmat cu telefonul mobil e că întotdeauna trebuie să avem oprită componenta de telefonie. Altfel, cred că vă da-ți seama și voi ce se poate întâmpla.

Acum că v-am împărtășit câteva din secretele filmării cu telefonul mobil sau cu o cameră video profesionistă (după caz/posibilități) sper că am reușit să conving pe cineva să se apuce de editare video.  Mie unul deja îmi place pentru că am m-ai editat câteva chestii în trecut dar îmi lipseau acele tips&tricks necesare pentru a avea o bază de pornire în editare și montaj. Acum pe lângă design o să mă pot apuca și de video.

Pe lângă lucrurile pe care le-am învățat la workshop-ul Blogoree, am mai învățat că ar trebui să îmi fac mai mult timp liber pentru doing things și pentru experimentat, nu de alta dar regret că nu am participat la mai multe workshop-uri și nu am învățat din timp unele chestii. Sper că în 2012 să fiu puțin mai atent și să apuc să particip și la următoarele workshop-uri, altfel pierd informație vitală care în mod sigur mă poate ajuta.

 

10 years ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *