Filmul Săptămânii – Cei trei muschetari

Cred că toată lumea a citit povestirile celor trei muschetari, corect? Dacă mă înșel, eu vă zic că personal habar nu aveam de povestea acestor 3 muschetari până să văd filmul cu Charlie Sheen și Gerard Depardieu. Nu am apucat să citesc povestea lui Alexandre Dumas din scoarță în scoarță dar am prins povestea din desfășurarea filmului.

De-a lungul vremii s-au făcut multe adaptări la Cei trei muschetari, dar în acum mă opresc la remake-ul din 2011, cu Milla Jovovich, Christoph Waltz, Orlando Bloom și Mads Mikkelsen. Ca toate remake-urile și Cei trei muschetari are bubele lui și poate nu se compară cu versiunea lui Depardieu sau cu versiunea lui Richard Chamberlain dar pot spune că nu mi-am irosit 2 ore uitându-mă la un film de 2 lei.

Și zic că Cei trei muschetari, varianta 2011 a avut de toate. Puțină istorie (atât cât să reflecte și să transpună perfect atmosfera și obiceiurile secolului al 17-lea), destul de multe efecte speciale (fără de care nici un blockbuster de la Hollywood nu ar supraviețui), scene de luptă perfect coordonate și pe alocuri puțin sarcasm care să poată compensa cu anumite situații penibile în care sunt puse personajele.

Acțiunea filmului urmărește cu precădere întâmplările lui Athos, Portos și Aramis (cei trei muschetari) dar pune foarte mult accentul pe tânărul D’Artagnan și visul său de a deveni unul din muschetarii regelui Luis al 13-lea.  Cu toții știm că D’Artagnan voia neapărat să devină muschetar însă, dorința acestuia este pusă la grea încercare de cardinalul Richelieu și gașca sa de acoliți care voiau cu dinadinsul să pună stăpânire pe regatul Francez de la aceea vreme.

În ceea ce privește personajele, cred că regizorul și-a ales actorii mai mult pe baza rolurilor pe care aceștia le-au jucat ăn alte filme, decât pe baza asemnărilor istorice. Nu știu dacă Milla Jovovich a fost alegerea potrivită pentru Milady de Winter dar Christoph Waltz îl întruchipează perfect pe cardinalul Richelieu (viclean, cu un simț dezvoltat al ironiei și cu o dorință destul de puternică pentru control – la fel ca în Inglorious Basterds), Rochefort este mâna dreaptă a lui Richelieu și adevăratul om rău din ecuație (jucat de Mads Mikkelsen – Le Chiffre din Casino Royale), Bloom este un lord Buckingham aruncat în peisaj în anumite momente cheie ale acțiunii și nu face decât să completeze firul poveștii, iar Logan Lerman este tânărul D’Artagnan, puțin arogant, încrezător în forțele proprii, dar nu are capacitatea să ajungă la adevăratul său potențial.

Poate la următorul film, asta pentru că Cei trei muschetari, lasă o mare portiță pentru o continuare vom vedea personajul lui D’Artagnan să evolueze mai mult. Până atunci, dacă vreți să petreceți o după amiază liniștită acasă, Cei trei muschetari e filmul perfect pentru asta. Nu te solicită foarte mult, e destul de energizant încât siesta de după amiază să iasă complet din ecuație și mai are și câteva faze comice exact cât să te facă să nu pierzi firul epic al filmului.

 

10 years ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *