Am pierdut cuvinte

Undeva pe drum te-am pierdut. Privesc în gol și mă uit nemișcat cum schijele unei grenade se îndreaptă spre mine iar paralizia mă împiedică să fug. Cuvintele dor. Dor mai mult decât faptele. Faptele se uită și se iartă. Cuvintele rămân veșnic în mintea cuiva.

Îți aduc aminte de acel moment, acea umbră de nesiguranță și secundă de necugetare pe care ai avut-o în acea clipă. Așchiile grenăzii numite cuvinte le simți și astăzi. Simți cum îți pătrund adânc în corp, îți ating și cea mai sensibilă sinapsă și nu te lasă să dormi.

Vezi cum cineva îți pune un pistol în față. Cumva, te uiți în jos pe țeava rece și toată viața ta se mișcă prea repede pentru a putea repera acea secundă în care poți opri timpul și poți schimba ceva. Einstein avea dreptate. Timpul a fost, este și va fi relativ. Nu există alternative.  Este doar o linie dreaptă. Iluzia o ai mai apoi, când te întrebi de ce și cum ar fi fost dacă? Dacă ai fi făcut ceva diferit nu ai fi fost tu.

Ar fi fost altcineva, care ar fi pus problema altfel. Trecutul e ca o groapă fără fund. Încerci să fugi de ea, dar cu cât fugi cu atât de mult se lărgește încât aproape ești tras cu totul în ea. Singura ta opțiune e să te întorci să o înfrunți. Ironic, nu?

Totul este subiectiv și interpretabil. Alegeri, răspunsuri, bunătate și răutate. Te pot distruge, înnebuni. Dar te pot elibera.

Te trezești. Vezi zburând pe geam cuvintele pe care le-ai pierdut. S-au dus la fel cum s-a dus și ultima speranță atunci când erai all in la masa de poker și nu ți-ai jucat cărțile cum trebuie. Vina nu-i a ta. Vina este izvorâtă din nesiguranța adunată de-a lungul timpului și din doza de lașitate pe care ai dezvoltat-o cu acea ocazie. Te uiți paralizat de frică în urmă și te întrebi cum naiba te-ai descurcat în trecut. Nu au fost aceleași situații? Aceleași împrejurări? Aceleași motive.

Ce ți-a ieșit atunci și acum nu-ți mai iese? Știi prea bine ce trebuie să faci, dar cum de nu acționezi. Ce te ține în urmă? Ce e așa de greu să pui cuvintele la locul lor și să-ți calci pe orgoliul rănit de atâtea ori. Ești oare atât de paralizat de frică încât nu poți să faci un pas înainte? Mii de oameni au făcut asta, au pierdut, s-au ridicat, scuturat de praf și au mers mai departe. Uneori au reușit alteori au dat greș. Dar măcar au încercat.

Nu te mai întoarce la trecut pentru că acesta are prostul obicei să te ia prin surprinde atunci când nu te aștepți. O să auzi ecouri peste tot. La fel ca un casetofon stricat. Te-ai enerva pe toată lumea că-ți reamintește asta, chiar dacă tot ce se întâmplă se întâmplă în capul tău.

Deci ce faci, când nu te împaci într-o luptă unu la unu cu aceste cuvinte? Nu ai fost niciodată bun în lupta cu ele și deseori ai spus sau ai făcut gesturi care într-o fracțiune de secundă te-au pus în postura ingrată de a te scuza lamentabil. Și nu pentru că nu ai făcut ceva greșit în esență ci pentru că nu te-ai gândit suficient de mult la posibilitatea ca unele cuvinte să-ți taie scândura de sub picioare în secunda unu.

Nu, nu ești prost. Ești doar neexperimentat și faci niște greșeli stupide în cele mai nepotrivite momente. Greșeli pe care ar trebui să le eviți de fiecare dată când te joci cu cuvintele. Să te folosești de cuvinte e doar o alegere binară. 1 și 0. Adevărat sau fals. Pozitiv și negativ. Ori le folosești ori taci și înveți să le folosești.

Poate dacă la momentul T0, știai să te folosești de cuvinte ca nimeni altcineva nu mai era așa de rău. Ai ajuns la T1 și te-ai sufocat încercând să folosești prea multe cuvinte. La T1+1 erai deja la un nivel în urmă încercând să apeși F5, poate poate îți vei da un refresh forțat și vei învăța cuvintele.

Deși nu cred. Cred că ai nevoie de un restart complet de sistem pentru a învăța să le folosești, altfel te vei panica la fel ca acum.

Învață să te folosești de cuvinte la fel cum ai pus primul titlu pe foaie și nu te-ai oprit până nu ai terminat de scris. Alt mod mai sigur decât ăsta a reuși nu cred că ai. Măcar nu le vei mai pierde pe drum.

10 years ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *