Cum să faci back-up la WordPress-ul hostat pe Blogway

După o activitate de vreo 3 ani de zile, timp în care am avut și eu blogul hostat la ei, Blogway dădea ieri un anunț tuturor utilizatorilor platformei că platforma își închide porțile și dacă utilizatorii vor să-și păstreze datele trebuie să-și migreze blogul în altă parte.

Asta înseamnă câteva zile și ore bune de: back-up al tuturor postărilor și comentariilor din WordPress, răscumpărat domeniul de la Blogway (ca să îți poți păstra dreptul asupra domeniului cu numele tău eventual), cumpărat găzduire aka webhosting (văd că toată lumea recomandă mxhost.ro și webfactor.ro, eu vă trimit și către keyhost.ro), introdus nameserverele domeniului în contul de pe ROTLD (cam aici sunt înregistrate toate domeniile Blogway), așteptat între 3 și 24 de ore pentru ca toate dns-urile să se propage pe toate rețelele de internet, instalat instanță nouă de WordPress pe noua găzduire.

Pasul 1: Back-up arhivă WordPress

Vă logați în panoul de administrare al domeniului actual și dați un click pe meniul Tools/Utilitare (reprezentat de un icon cu un ciocan și o șurubelniță) din dashboard. De acolo dați un click pe opțiunea Export și vi se va deschide un meniu în care sunteți întrebați ce trebuie să exportați. Dați cu bifa pe opțiunea All content și mai jos aveți un buton pe care scrie Download Export File. Cu un click pe el descărcați toată arhiva WordPress (articole, comentarii, utilizatori, categorii, tag-uri, pagini, etc.).

Fișierul o să aibă o extensie de genul: numedomeniu-wordpress-datacurentă.xml. Salvați fișierul undeva unde știți că îl găsiți sigur.

Pasul 2: Dați un e-mail la billing[@]hostway.ro în care trebuie să le cereți 2 cereri: una de transfer pe numele vostru a domeniului și una de încetare a contractului dintre voi și Blogway și să mergeți la bancă (eu am mers la Unicredit) să achitați taxa necesară transferului domeniului.

După ce aveți aceste cereri completate și factura plătită, scana-ți factura și trimiteți cererile prin mail tot la billing[@]hostway.ro, pentru a putea începe procedura de transfer a domeniului pe numele vostru. La o dată ulterioară le puteți trimite și cererile prin Poștă sau curier și dovada plății. Și acum aveți de așteptat câteva zile pentru a se transfera domeniul pe numele vostru. ( Nu știu cât de rapid se întâmplă asta dar știu că la mine a ținut vreo 4-5 zile). Now you wait. NU!. Vă duceți frumos și vă cumpărați găzduire.

Vă sugerez să trageți cu ochiul la cele 3 linkuri de mai sus și să vă alegeți cel mai avantajos pachet. Când o să fiu nevoit să-mi schimb hosting-ul o să apelez la KeyHost.

Cât timp se transferă domeniul pe numele vostru, blogul vostru va sta în picioare pe serverele Blogway așa că vă sugerez să mergeți în panoul de administrare al blogului și din meniul Media să descărcați toate pozele pe care le-ați uploadat pe blog. Blogway nu o să vă trimită o arhivă cu toate fișierele pe care voi le-ați uploadat și e mai bine să fiți precauți decât să crizați pe urmă.

Pasul 3:

În momentul în care se transferă domeniul pe numele vostru o să primiți un e-mail de înștiințare de la ROTLD cum că domeniul a fost transferat pe numele vostru și trebuie să intrați cu datele primite în contul domeniului și să introduceți nameserverele primite de la providerul hostingului. Apoi aveți de așteptat între 3-24 de ore ca toate ip-urile să se propage (depinde de provider-ul vostru de internet).

Până atunci puteți descărca ultima versiune de WordPress, să o dezarhivați și să o uploadați pe ftp.  Eventual să și configurați WordPress-ul. Pentru cei cu destule cunoștințe în ale platformei nu cred că trebuie să explic alte chestii.

Pentru cei care știu câteva chestii despre WordPress și nu știți cum să instalați cms-ul, găsiți un tutorial video aici. Pentru cei atehnici vă sugerez să nu încercați singuri instalarea WordPress-ului și să apelați la cineva cu destule cunoștinte tehnice.

Bonus: Pentru cei care vor să-și instaleze singuri WordPress-ul vă sugerez să descărcați de aici, WXR File Splitter un utilitar care îți sparge fișierul .xml salvat la Pasul 1 în mai multe fișiere. Asta pentru a putea importa mai ușor postările și tot content-ul publicat până atunci.

Asta pentru că instalarea default de WordPress nu te lasă să încarci fișiere mai mari de 2 Mb și chiar dacă te-ar lăsa (există un trick ca să puteți încărca fișiere mai mari dar nu-l recomand userilor obișnuiți de wordpress) nu ar fi tot conținutul încărcat cum trebuie.

PS: Dacă nu sunteți cele mai tehnice persoane din lume și vreți o instalare curată, rapidă și cu toate pluginurile necesare, de wordpress desigur puteți apela cu plăcere la mine prin formularul de contact de pe blog.

 

 

 

9 years ago

2 Comments

  1. sau le ceri un export din cPanel. iar varianta WXR nu e tocmai reliable, pentru că nu-ți salvează și setările de wordpress și ale altor pluginuri. e mai simplu să faci un dump din PMA la toată baza de date și s-o urci în altă parte.

    1. Da, dar și ei îți dau parcă tot un XML, cum tu ca utilizator Blogway nu ai acces la uploads și la celelalte fișiere ale wordpress-ului. Și când îți expiră hosting-ul în ziua următoare și nu ai cum să dai export la baza de date se găsesc de folosit tot felul de metode alternative.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *