Filmul săptămânii – Despre oameni și melci

Despre oameni și melci, este esențial despre oameni și melci. De fapt este despre lupta unor muncitori de a-și păstra slujbele intacte și bunăstarea în familie într-o perioadă de tranziție pentru poporul român.

Da. Despre oameni și melci este un film românesc. Poate unul dintre puținele filme românești bune din ultima vreme. Pe IMDB scrie că este o comedie. Mie sincer mi se pare că este o dramă, chiar dacă există scene în care râzi cu gura până la urechi.

Despre oameni și melci este povestea tristă, dar adevărată a situației românilor care s-au trezit peste noapte din comunism în capitalism și democrație. George (interpretat de Andi Vasluianu) este liderul sindicaliștilor de la uzina ARO din Câmpulung. Uzina fiind în faliment și aproape de privatizare cu ajutorul unui investitor francez, George, inspirat de o reclamă văzută la TV are ideea nebunească că vânzându-și sperma, el alături de alți muncitori vor putea salva uzina de la faliment iar oamenii își vor putea slujbele.

Cum în viață nu toate lucrurile se întâmpla așa cum vrei tu, problemele uzinei au impact asupra familiei lui George, care mânat de această idee nebunească de a salva uzina o înșală pe Ana (soția sa), cu Manuela – secretara președintelui de la ARO (interpretată de Monica Bârlădeanu). De fapt, George este “junele” care crede că poate rezolva orice problemă apărută și poate cu puțin noroc îi pică și vreo femeie în plasă.

Spre dezamăgirea lui și a muncitorilor pe care-i angrenează în acest drum pentru izbăvire afacerea lor se duce de râpă, el aflând că nu există posibilitatea ca muncitorii să fie plătiți pentru “serviciile prestate” și pe deasupra că este impotent.

De ce se numește filmul “Despre oameni și melci”? Inițial credeam că e un clișeu stupid, dar motivul melcilor este prezentat în două scene esențiale. Scena negocierii preluării uzinei ARO de către investitorul francez (care era un mare producător de melci la cutie – escargots – delicatesa francezilor) și scena de final, unde toți muncitorii rămași fără slujbe merg la cules de melci pentru că fiul investitorului le promisese că le va plăti fiecare kilogram de melci găsit.

Eu unul zic să mergeți să vedeți filmul până vin în cinematografe blockbusterele de toamnă-iarnă, că altfel își pierde farmecul. Eventual, dați 9 lei într-o seară de Orange Film. Informații mișto despre film găsiți pe site-ul oficial.

Trailer:

9 years ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *