Hai-hui prin București cu Canon PowerShot SX160 IS

Ca designer, primești fel de fel de provocări zilnic, atunci când vine vorba de munca ta. Una din provocărilea astea este să retușezi și să dai un aspect plăcut unor fotografii/poze care îți sunt de folos pentru ați duce munca la bun sfârșit.

Uneori ceea ce primești, nu e tocmai plăcut și poate strica aspectul general al unui design și atunci, mulți designeri apelează la stock photos*. Majoritatea acestor poze costă destul de mult și uneori freelancerii sau agențiile nu au bugetul necesar de a cumpără pozele necesare.

De aici și nevoia de ați crea o bază proprie de fotografii. Din nevoia asta, zilele trecute m-am plimbat hai-hui prin București, cu un aparat foto de la Canon, un PowerShot SX160 IS. Eu unul sunt amator în fotografie (deci să nu vă așteptați la ceva genial de la mine după acest review) și văd fotografia ca pe o necesitate a oricărui designer.

Poate vă întrebați de ce compact și nu DSLR. Asta pentru că trag primele învățăminte în lumea asta, nu am experiența necesară pentru a face un review cap coadă și consider că până apuc să mai învăț câteva chestii, un compact e tot ceea ce am nevoie.

Canon PowerShot SX160 IS e un compact perfect pentru un designer care nu are nevoie de poze la o rezoluție extremă și vrea o alternativă la un DSLR mare și scump.

Canon

Câteva specificații tehnice

 • Optical Zoom: 16x optical zoom
 • Digital Zoom: 4X
 • Display LCD de 3 inci
 • Rezoluție maximă: 4608 x 3456 pixeli
 • Filmare HD la 720p
 • Control manual aproape complet
 • Format inregistrare video: MOV [H.264 + Linear PCM (stereo)]
 • Rezoluție senzor: 16 MP

Weekend-ul acesta am reușit să fac vreo 4-500 de cadre prin București, la locuri pline de istorie și mister. Unirii, Centrul Vechi, Romană, Piața Victoriei. Sincer să fiu, cât am avut camera pe mână am urmărit să-și dezvăluie identitatea. Și să mă pot bucura de camera.

De ce mi-a plăcut?

Experiența mânuirii unui aparat foto la care să-i fac setările a fost ceva nou pentru mine. Primele poze m-am străduit să le pot încadra cum trebuie fără să depind prea mult de multitudinea de setări ale aparatului lăsând totul pe automatic.

Apoi am trecut pe manual, jucându-mă cu anumite setări și ce a ieșit puteți vedea mai jos.

Majoritatea sunt făcute cu ISO Auto, 100 sau cel mult 200 și diafragma setată undeva pe la F3.5/F4.

De la poze am trecut pe modul video și pot zice că sunt mulțumit de cum au ieșit filmările HD cu aparatul, deși nu m-am omorât prea mult să filmez. Am considerat că un video de un minut, un minut și ceva e arhisuficient.

Am surprins puțin din traficul bucureștean la o oră destul de matinală pentru o dimineață de sâmbătă.

Un alt lucru care mi-a plăcut la SX160 IS e grip-ul. De obicei eu am grijă de gadget-urile primite și de orice alt obiect primit și nu mie frică că le pot scăpa sau zgâria în orice fel. Compactul de la Canon a fost unul dintre acele obiecte pe care am putut să le țin într-o mână, destul de lejer și fără frica că îl pot scăpa. Cu refill-ul la baterii treaba e alta (da, SX160 IS funcționează cu 2 baterii AA).

Canon

Acum să vedem. Îl recomand, nu-l recomand? Dacă te gândești că pleci în vacanță și vrei să păstrezi niște amintiri prețioase și nu ai pretenții la un DSLR (și vrei să eviți banalele Point & Shoot), sau vrei să tragi câteva poze rapide la o calitate ok și să le folosești pentru un design (evident puțin modificate), eu unul zic își merită până la capat banii.

La nivel de începător în ale fotografiei mi-aș lua un SX160 IS, deși îmi cam face cu ochiul modelul SX500 IS (un pic mai scump și mai performant), dar pentru început modelul pe care l-am avut pentru o scurtă perioadă de timp și-ar face bine treaba.

Alte informații, mult mai detaliate despre gama SX, manuale de utilizare și fotografii le puteți găsi pe Canon-Europe.

Canon PowerShot SX160 IS se găsește la eMag (link afiliat) și la F64.ro la prețul de 899,99 Lei. Ambele magazine online oferă reduceri cu ocazia Black Friday. Toate fotografiile făcute de mine cu Canon SX160 IS le găsiți pe contul meu de facebook sau pe cel de Skydrive.

Mulțumesc Canon Romania și McCann PR pentru ocazia oferită.

9 years ago

7 Comments

 1. Cum rezolvi problema cu bateriile? Stai 15 ore cu ele la încărcat pentru 8 ore de funcţionare? Am şi eu acelaşi aparat şi mă apucă furia pe tema asta. Aparatul e genial, dar aia mă deranjează. Ce îmi recomanzi?

  1. Eu l-am avut în teste. Și ți-aș recomanda acumulatori. A trebuit să-mi cumpăr baterii pentru el și s-au dus repede. acumulatorii îi încarci 2-3 ore și te țin pentru destule cadre.

   În mod normal, nu cred că faci în fiecare zi poze cu el ca să-l descarci și încarci în fiecare zi.

   1. Lucrez în presa locală (nu e nevoie de aparate folosite ca de cei de la National Geographic) şi e obiectul muncii mele. Mi-au dat un încărcător + 2 baterii (Philips) – un kit. Acum mi-au recomandat asta: http://www.altex.ro/incarcator-4-acumulatori-aa-sanyo-mqr06-e-4-3uwx. E bună recomandarea? Şi alceva ce doresc să te întreb: unde pot să văd şi eu (undeva) cât mai e din baterii (cum e la telefon)? Manual de instrucţiuni nu era inclus şi nu am găsit prin setări. Mulţumesc pentru răspunsuri.

     1. Cred că țin destul de bine. Nu am experiență legată de acumulatori și baterii. Din câte știu ești atenționat pe display-ul camerei când sunt aproape de descărcare.

      Nu cred că pe compacte ai opțiunea asta, să poți să vezi cât mai ai din baterie ca la telefoane. Cel puțin eu n-am observat asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *