Câteva idei despre condusul defensiv

Am văzut multe chestii la viața mea legate de accidente auto. Am auzit și destule istorisiri și istorioare despre cum x-ulescu a făcut aia, sau Y a făcut nu știu ce lucru în timp ce era la volan. Am stat destul de mult timp pe locul mortului încât pot să-mi fac o idee despre stilul de șofat al omului cu care merg.

Acum nu sunt cel care să vă dea sfaturi ce și cum să procedați pe șoselele țării. Încă nu am carnet și nu cred că e de datoria mea să fac asta.

Toate chestiile pe care încerc să le spun aici au pornit de la diferite discuții sau lucruri întâmplate în viața unui participant la trafic. Adică în cazul meu, pieton.

Azi m-am uitat la un curs video dedicat șofatului defensiv. Acum vreun an, o mână de bloggeri a experimentat o sesiune de condus defensiv la Școala de pilotaj a lui Titi Aur. Acum vreo două sau trei luni vorbeam cu un coleg purtător de carnet de faptul că șoferii de la nu au habar să conducă defensiv.

Din toate astea s-a iscat o discuție despre mentalități, educație și șofat. Mult prea inteligentă ca să poată fi înțeleasă de mulți șmecheri cu BMW de la noi, dar suficient de pertinentă încât să vedem că ne lipsește ceva. Acel ceva este condusul defensiv.

Majoritatea șoferilor români nu dispun de calitățile necesare pentru a conduce defensiv și a se proteja în eventualitatea în care se produce un accident. Asta pentru că majoritatea se duc la școală ca să își ia permisul.

În legislația din România nu există vreun paragraf legat de condusul defensiv față de alte țări și în multe cazuri școala de șoferi se face pentru a avea dreptul de a circula pe șoselele țării.

Ce-am aflat din acel video de jumătate de oră?

Am aflat că 80% dintre cei care fac accidente grave sunt șoferi cu ceva ani buni în spate și accidentele grave se întâmplă în 80% din cazuri pe drumul pe care un șofer îl parcurge de multe ori. Ciudat sau nu omul este cauza principală atunci când se produce un accident rutier și că media de vârstă a oamenilor care mor în accidente rutiere este de 36-37 de ani.

Poate sunt statistici, dar mie mi se pare că sunt statistici care ar trebui să-l pună pe gânduri pe un șofer.

Într-o jumătate de oră de văzut chestii legate de conducerea defensivă nu înveți foarte multe, dar îți rămân în minte câteva idei. Idei pe care mai apoi poți să le folosești pentru propria ta siguranță. Eu am reținut cum să-mi pun corect centura atunci când mă urc în mașină, fie că sunt la volan sau sunt doar pasager, am învățat care ar fi cele mai sigure metode de a ieși teafăr dintr-o mașină răsturnată și am prins ideea că în cazul în care ești într-un accident rutier trebuie să fii cât mai încordat. Altfel riști să te rănești.

Eu unul știu că va mai dura până când șoferii români vor înțelege ce este cu acest condus defensiv, dar pe mine m-a convins asta de ceva vreme și aș vrea să știu toate trucurile. Nu de alta, dar când voi fi șofer vreau să știu că pasagerii mei ajung în siguranță la destinație și că nu se întâmplă nimic grav.

Asta mă face să mă întreb dacă pot participa la cursuri de șofat defensiv fără să am carnet.

Și cum iarna, toată lumea fuge să-și plăteasca ba rovinieta ba un Casco, că trebuie să asigure cineva și bolidul acela, oamenii de la RCA Ieftin au lansat o campanie prin care dau un dvd cu acel curs despre condusul defensiv tuturor clienților care își încheie o poliță de asigurare online. Și dau și câteva DVD-uri pe pagina lor de facebook.

PS: Am 3 dvd-uri cu acest curs de dat, aici, pe blog. Regula e simplă. Primul venit, primul servit. Dar cu promisiunea să vizionați cursul și să încercați să respectați și să puneți în practică acele sfaturi din el.

Eu v-am zis deja că aș vrea să particip la cursuri de condus defensiv pentru un plus de siguranță și pentru o mai bună înțelegere a fenomenului și poate pentru o experiență în trafic mult mai plăcută. Voi?

9 years ago

4 Comments

  1. Le-ai dat? DVD-urile.. Eu ma gandesc la el de cateva luni de cand a aparut dar pana sa-mi expire RCA-ul mai trebuie sa treaca luni bune. Adica vreo 4.. Indiferent daca le-ai dat sau nu, te salut!

  2. Boy, dar rapizi ati mai fost. Am primit DVD-ul in dimineata aceasta si ceva mai tarziu, la ceas de seara, intreaga familie are program de urmarit cursul. Un capitol deja l-am vazut, cel cu regula celor 2 secunde si mi-am insusit deja informatiile. Cursul intreg diseara. O sa revin cu feedback. Dar apropo de cele doua secunde si distanta dintre masini, eu aveam alta metoda, aceea de a urmari, prin geamurile masinii din fata mea, ce face masina din fata acesteia; asa incat in caz ca s-ar ivi vreun eveniment pe sosea sa anticipez ce va face soferul din fata raportandu-l la cel dinaintea lui.

    Multam fain, Laurentiu, multam fain si celor de la RCA Ieftin. Buna metoda de promovare si de a va apropia clienti.

    Cu bine,
    Mihai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *