Far Cry 3 – review

Două deltaplane schimbate și 3 gâturi frânte mai târziu eram lângă un Radio tower gata să descopăr și ultima parte din harta primei insule din Far Cry 3.

Nu e tocmai plăcut, dar se întâmplă și asta când te enervezi că un amărât de sniper nu poate doborî cinci căprioare.

Adevărul este că oamenii de la Ubisoft s-au întrecut pe ei la partea de explorare din Far Cry 3. Dacă stau să mă gândesc bine, harta din Grand Theft Auto 4 e de două ori mai mică decât cea din Far Cry 3 și totuși mi se pare la fel de imensă.

Mă joc de vreo lună, cam o oră și ceva pe seară și abia sunt la 30% din ceea ce înseamnă campania din Far Cry 3. Partea bună e că nu m-am plictisit încă, partea proastă e că o să-mi ia încă pe atât să ajung la final. Sunt foarte multe quest-uri și chestii mișto de făcut în joc încât să vrei să-l treci ca rața prin baltă și să-i termini misiunile principale. Pur și simplu nu ai cum.

Ar fi trebuit să fac review-ul ăstă atunci când terminam jocul. Nu mă pot abține să nu-l fac acum. Mai târziu aș fi uitat aspecte importante și probabil review-ul nu ar fi fost cum mi-l doresc acum. Here it goes.

Gameplay

Ubisoft a lucrat mult, dar mult mai bine la dezvoltarea jocului decât au lucrat la Far Cry 2. Asta s-a văzut de la primele misiuni, când am realizat că Far Cry 3 este o copie fidelă a Assassins Creed 3, cu mici elemente din gameplay furate din precedentele jocuri din seria Assassins Creed.

Până la urmă e și normal. Ambele jocuri sunt făcute pe același engine grafic și împart aproape aceleași componente. Vânatul animalelor, zborul cu deltaplanul, plimbările între diferitele checkpoint-uri cu mașini, buggy-uri sau bărci, sistemul de quest-uri. Toate sunt identice dar ilustrate sub o formă modernă.

Mi-a plăcut mult că jocul nu e atât de iertător în termeni de survival skills ca în alte shootere și tu ca jucător trebuie să te folosește de mai multe tactici pentru ați conserva muniția și a scăpa cu viață din confruntările cu rebelii de pe insulă.

AI

Prea bine făcut. Dificil uneori. Ideea e că în joc orice confruntare armată sau nu se soldează cu multe victime. Far Cry 3 este un FPS până la urmă și trebuie să supraviețuiești cumva rafalei de gloanțe primite de la adversari. Inamici sunt inteligenți încât să-ți pună probleme de la cele mai mici nivele de dificultate, să sune o alarmă imediat ce ai încercat să ataci un outpost și să te încolțească din fiecare parte dacă vrei să cucerești outpost-ul guns blazing.

Și dacă te gândești că inamicii din joc încearcă să te omoare fix în momentul în care le încalci teritoriul, animalele din joc îți sar la gât dn momentul în care simt că te apropii de ele. M-am trezit de vreo câteva ori că un tigru care încerca să atace un alt animal să se simtă amenințat de prezența character-ului și să-i sară la gât. Pot spune că am murit deseori din cauze animalice.

Grafică

Far Cry 3 e făcut să fie savurat bucată cu bucată. Dacă îl joci la fel ca mine pe setările minime doar de dragul de a juca un joc mișto și a-l termina, e ok. Dacă în schimb vrei performanță din CryEngine şi ca jocul să se vadă sticlă ai mare nevoie de un sistem de la decent în sus. Nu degeaba Far Cry 3 a primit premiul pentru cea mai bună grafică în emisiunea zona IT.

Poveste

Destul de clișeică dar eficientă. Niște puști dornici de aventură merg pe o insulă din Pacific pentru adrenalină și distracție, sunt răpiți de pirații din zona respectivă și se cere o răscumpărare pe capul lor. Unul dintre ei scapă și e nevoit să supraviețuiască într-un mediu necunoscut și să facă orice pentru a-si salva prietenii răpiți.

Campania Single Player

Mult mai lungă și mult mai complexă decât ce a însemnat Far Cry 2. Ai o multitudine de opțiuni la dispoziție și poți face absolut tot ce-ți taie capul. Să vânezi, să omori pirați, să joci poker, să te întreci prin insula Rook, să aduni relicve și memory cards. Orice îți trece prin minte. Important e să nu te plictisești. Ca să termini campania cred că îți ia undeva la 10 ore dacă joci doar misiunile principale și vreo 30 plus dacă te ocupi și de toate quest-urile.

Multiplayer și Co-Op
Tare aș vrea să vă spun ceva și aici dar am fost atât de prins de singleplayer încât multiplayer-ul nici nu l-am băgat în seamă.

Concluzii

Far Cry 3 este unul dintre cele mai mișto jocuri scoase în 2012 și poate unul dintre cele mai bune jocuri făcute de Ubisoft. Nu cred că a existat ceva care să nu-mi placă până acum la el. Vă recomand să-l jucați și să savurați fiecare parte din campanie. Și nu hrăniți animalele.

8 years ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *