PC Game of The Year 2013 – păreri și deziluzii

2013 a fost anul în care m-am jucat mult pe PC. Ok, mă jucasem și înainte mult, dar în anul care a trecut orele dedicate gaming-ului au întrecut orele dedicate scrisului pe blog. Plus că 2013 a fost anul în care am început să apreciez efortul developerilor de jocuri video și să plătesc pentru jocurile pe care mi le-am dorit. Sau să le primesc.

Cum nu am consolă și nu am în plan în viitorul apropiat să-mi cumpăr una, am zis să fac un top 10 al jocurilor de PC lansate în 2013 și pe care am apucat să le joc.

*Top-ul este unul subiectiv și reflectă în mare parte experiența mea cu jocul și nu părerile altora.

10. Total War: Rome II

Total War: Rome II cred că a fost singurul joc strategic pe care l-am jucat în 2013. Un joc destul de așteptat și care promitea să rivalizeze cu predecesorii săi, Total War: Rome II mi-a lăsat un gust amar din cauza optimizării proaste a engine-ului grafic și a multiplelor update-uri care nu îmbunătățeau deloc bug-urile grafice întâlnite. Review-ul îl găsiți aici.

9. Resident Evil 6

Încă nu îmi vine să cred că seria Resident Evil încă nu s-a terminat și cei de la Capcom au pus pe butuci un joc mult mai interesant decât orice altă continuare Resident Evil de pe marile ecrane. Resident Evil 6 e un joc mișto cu o grafică mai mult decât decentă pentru 2013, dar cu un gameplay repetitiv odată ce treci prin cele 4 campanii singleplayer și cele 7 personaje principale. Review-ul îl găsiți aici.

8. Splinter Cell Blacklist

Ultimul joc din seria Splinter Cell părea la un moment dat că va schimba cumva genul stealth FPS și va duce franciza la un alt nivel. Lucru care în anul de grație 2013 nu s-a întâmplat, lucru dovedit prin cele 2 milioane de copii vândute de Ubisoft (cross platform) cu mult sub ceea ce se așteptau. Mi-a plăcut faptul că jocul este destul de bine optimizat astfel încât să meargă pe sisteme/laptop-uri mai vechi, dar gameplay-ul și misiunile în care partea de stealth este dusă la extrem sunt destul de exagerate și frustrante. Mai mult fun am avut jucându-mă Hitman Absolution decât Splinter Cell Blacklist. Review-ul îl găsiți aici.

7. NBA 2K14

Să dezvolți o fraciză anuală și să-ți iasă decent lucrul acesta e greu de obținut în ziua de azi. Cum licența pentru liga nord americană de baschet este împărțită între 2KSports și EA Sports (care nu au mai făcut un titlul NBA Live pe PC din 2008 – parcă), NBA 2K14 mi s-a părut cam singurul simulator sportiv, decent scos pentru PC în 2013. De la grafica bine lustruită și jucători cu fețe și mișcări reale, până la un gameplay destul de liniar dar eficient pentru ceea ce te-ai aștepta de la un simulator sportiv, zic că NBA 2K14 a livrat cam de cât merită. Review-ul îl găsiți aici.

6. F1 2013

În 2013, jocurile dedicate racing-ului au fost puține și de obicei au fost prea slabe ca să merite măcar să pierzi o ora să le joci însă, F1 2013 a fost cam singurul simulator de racing care și-a meritat locul într-un top. Schimbările față de ediția precedentă nu au fost foarte multe pe partea de gameplay și challenges și grafica a fost cam la același nivel cu ce am văzut la F1 2012, dar plăcerea de a juca o cursă la Monte Carlo, Spa sau Monza nu se compară cu nimic altceva. Plus, F1 2013 ar putea fi la egalitate cu GRID 2, unul dintre cele mai bune jocuri de racing din 2013. Aici nu se pune la socoteală mizeria de NFS Rivals (blocat la 30 fps și care framează în draci chiar și atunci când îl joci pe un sistem care poate să ducă cu brio cerințele medii), Fast and Furious Showdown sau Nascar Racing 2013. Sper ca în 2014, The Crew sau Project Cars să fie două jocuri bine închegate și niște simulatoare demne de jucat, la fel cum face seria Gran Turismo pe Playstation 3. Review-ul îl găsiți aici.

5. GRID 2

Cu precădere pot zice că GRID 2 este cel mai bun racing game scos pentru PC în 2013. Chiar dacă băieții de la Codemasters au dat puțin cu bâta în baltă și au făcut din GRID 2 un hibrid între un simulator și un arcade, introducerea unei povești cât să acapareze core gamer-ul de racing, o grafică bună și optimizarea perfectă pentru sisteme mai vechi și varietatea de mașini și trasee puse la dispoziție fac din GRID 2 cel mai bun joc de racing al anului. Nu vă recomand modul multiplayer deloc. Review-ul îl găsiți aici.

4. Batman Arkham Origins

Vă zic din start că Batman Arkham City a fost cel mai bun joc din serie. Nu de alta, dar singurele îmbunătățiri aduse în Arkham Origins, pe lângă switch-ul între Rocksteady și Warner Brothers Montreal a fost adiția multiplayer-ului în Batman, mai multe challeng-uri în afara campaniei (să te bați cu DeathStroke e fascinant), o poveste cam insipidă și adăugarea unor noi gadget-uri pe măsură ce crești în nivel. În rest ai cam același engine grafic ca în jocurile precedente, mult mai bine optimizat pentru proprietarii de plăci video de la Nvidia, dar cu foarte multe bug-uri în modul campaign (care îți distrag puțin atenția de la faptul că tu vrei o experiență mișto în postura unui tip costumat care nu a omorât pe nimeni în viața lui). Review-ul îl găsiți aici.

3. Tomb Raider

Mi-au plăcut filmele cu Lara Croft dar nu am fost niciodat fan al seriei de jocuri cu tipa sexy cotrobăitoare de morminte și artefacte. Asta până am dat de reboot-ul seriei. Jucând Tomb Raider, m-am simțit la fel ca în vremurile în care mă chinuiam să trec mai departe la un puzzle sau boss fight din Prince of Persia dar în același timp am simțit întreaga poveste și dezvoltarea personajului așa cum a fost gândită de cei de la Square Enix. Pe partea grafică n-am simțit prea multe schimbări, față de jocurile care rup sisteme în două prin engine-urile grafice mult prea dezvoltate, însă jocul este mult prea bine optimizat ca să nu-l poți juca pe un sistem mai vechi. Gameplay-ul și sistemul de progres este la fel de bine dezvoltat ca alte jocuri de gen, dar secvențele de acțiune (QTE’s) sunt uneori mult prea grele, rapide și mult prea scriptate că să nu schimbi rezoluția pentru a reuși să le rezolvi. Multiplayer-ul lasă și aici de dorit, dar jocul este unul dintre cele mai bune jocuri action adventure pe care le-am jucat până acum. Review-ul îl găsiți aici.

2. Bioshock Infinite

Dacă vă întrebați de ce Bioshock Infinite nu e în viziunea mea jocul anului 2013, mai bine nu vă întrebați. Am rămas uimit anul acesta cât de multe jocuri am putut să joc pe detalii minime, pe un laptop care mai are puțin și face 5 ani de zile, iar partea a treia din Bioshock a fost unul dintre ele. Grafica nu a lăsat de dorit, gameplay-ul a fost mișto, povestea avea tot ceea ce îi trebuia că să iasă totul cum trebuie, doar că Bioshock nu m-a ținut atât de mult lipit de PC încât să merite primul loc. E u joc genial, dar am ales altceva… Review-ul îl găsiți aici.

Game of The Year – Assassins’s Creed 4: Black Flag

Am investit peste 35 de ore ultima parte din Assassins’s Creed până mi-am dat seama că nu vreau să-l termin chiar acum. Jocul e atât de mare și de vast încât pot zice că proverbul sky is the limit e foarte adevărat. Am ales Assassins’s Creed 4: Black Flag ca jocul anului pentru PC din 3 motive (și nici unul din ele nu include faptul că sunt un mare fan al seriei și al poveștii istorice din spatele seriei):

  • Primul ar fi faptul că Ubisoft a îmbunătățit bătăliile navale din Assassins’s Creed III până la punctul în care poți zice că sunt perfecte. Sunt atât de bine structurate și conturate încât mai bine de 25% din cele peste 35% de ore investite în joc le-am petrecut pe mare distrugând flotele inamice. Dealtfel majoritatea poveștii din joc este bazată mai mult pe batăliile navele, jocul fiind setat în era de aur a piraților
  • Al doilea motiv pentru care am ales Assassins’s Creed 4 este lumea vastă și deschisă prin care te poți pierde oricând, fără să ai senzația că te învârți în cerc și poți explora o multitudine de locuri, atât pe uscat cât și sub apă. Posibilitățile sunt imense și nu ai cum să te plictisești. Într-un minut explorezi o cavernă subterană și te ferești de rechini, în alt minut alergi pe străzile din Havana pentru a jefui un depozit sau a deschide cuferele mult aducătoare de bani. Poate harta din Assassins’s Creed 4 e la fel de mare ca cea din Grand Theft Auto V (aici cred că m-ar putea ajuta cei de pe console care au jucat ambele jocuri)
  • Al treilea motiv nu e cel mai important doar că și grafica în viața unui PC Gamer contează. Jocul se vede și se mișcă foarte bine pe sistemele performante, dar asta nu înseamnă că gamerii cu mai puține resurse în buzunar nu se pot bucura de o experiență asemănătoare la detalii minime. Efectele de lumină, umbrele, ambientul, ciclul zi-noapte, vremea și orașele arată foarte bine la detalii maxime, dar nu rămân mai prejos nici când setările sunt la minim. Plus că nu am simțit prea schimbări sau căderi de framerate în joc, ceea ce îmi spune că Ubisoft a avut grijă să nu mai facă anumite greșeli din jocurile trecute.

Assassins’s Creed 4 nu e un joc de nota zece, dar cu mici hopuri e cel mai bun joc după părerea mea din seria Assassins’s Creed și cel mai bun joc pe care l-am jucat în 2013.

8 years ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *