Despre usturoi, Filmul Usturoi

Să ne înțelegem din start. Mie nu-mi place de niciun fel usturoiul. În cel mai bun caz accept să mănânc paste care au usturoi. Doar atât. Aseară, în schimb, a fost cu totul altă treabă.

Prin bunăvoința unei prietene am ajuns să văd și eu filmul Usturoi, una din producțiile cinematografice autohtone, care promitea să fie altceva decât ceea ce ne-a obișnuit cinematografia românească în ultimii ani. Și am plecat de la vizionare super încântat și mulțumit că am văzut altceva.

Și filmul Usturoi a fost chiar foarte mișto. Are mici scăpări prin unele părți și se vede că joacă în el actori cu experiență, dar sincer să fiu asta chiar nici nu m-a interesat după ce m-am înfipt în scaunul din sală și am început să râd urmărind filmul.

Practic, Usturoi e povestea a doi puști (unul român, unul de etnie romă) de clasa a doua sau a treia care visează să se facă actori pentru că sunt de părere că actoria le va aduce mulți bani și vor ajunge la Hollywood, iar cu banii strânși îl vor ajuta pe fiul cel mare al lui Ceapă să o ia de nevastă pe una din fetele lui Ustoroi.

Practic, din ce am văzut aseară, filmul Usturoi e o satiră ardelenească la celebra poveste din balcon, Romeo și Julieta, de data aceasta fiind întruchipată de două clanuri rivale de țigani (Usturoi și Ceapă). O satiră la tot ceea ce înseamnă obiceiuri țigănești, vise copilărești și dorința unora de a-și depăși condiția precară.

Și în tot acest timp, îmi veneau în cap filmele lui Kusturica și cum erau ele privite prin anii ’90-2000. Acum îmi doresc să revăd Pisica albă, Pisica Neagră.

Filmul Usturoi e invenția lui Groparu. Unul dintre puținele filme independente și românești bune pe care le-am văzut în ultima vreme. Și ca să fie treaba treabă, vă zic să lecturați puțin aici. GodSpeed să ajungă în cinematografe, că merită.

USTUROI Trailer from E-Motions Films on Vimeo.

7 years ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *