Despre șanse și PR

Look, if you had one shot, or one opportunity
To seize everything you ever wanted. one moment
Would you capture it or just let it slip? – Eminem

Mă gândeam zilele acestea cât de mult a evoluat “industria” de comunicare în ultimii 8 ani zile în România și cum suntem încă în spatele Vestului, dar mereu găsim soluții bune încât să-i putem ajunge.

Acum 8 ani de zile habar nu aveam de PR, bloguri, advertising, digital, social media, comunicare și lista asta poate continua. Știam un singur lucru. Voiam să fac site-uri. Aveam cunoștinte minime de design, dorință mare de a învăța, dar îmi lipseau sursele. Sau cel puțin asta credeam eu atunci.

Asta până în momentul în care mi-am dat seama că am prea mult timp liber la dispoziție și mă gândeam ce naiba să fac cu el. Încă voiam să fac design și cum “încercarea moarte n-are” am intrat într-un ONG studențesc. Acolo am avut ocazia să dau peste un tip cu idei mișto, de la care am “furat” încet dar sigur meserie. Plus multe ore pierdute cu tutoriale vizionate pe Youtube și încercări de a face chestii acasă.

Faptul că am intrat într-un ONG mi-a deschis ușor apetitul pentru conferințele studențesti cu figuri importante din media și advertising și de acolo până la a afla despre PR și dorința de a lucra în comunicare, nu mai era decât un pas.

“Să profit de oportunitățile care îmi ies în cale.” Pe atunci, opțiunile erau destul de restrânse, dar important era să te ții de ele. Și să muncești din greu pentru ceea ce vrei. Blogging, design, social media. Orice ce știi să faci e binevenit în această perioadă în care toți ne numim “digital natives”. Important e să te specializezi la un moment dat în ceea ce vrei să faci. Și să profiți de tot ce ți se oferă.

Acum, în 2015 sunt atâtea  școli de comunicare, internship-uri, conferințe (studențești sau profesioniste), tot felul de workshop-uri și cursuri de dezvoltare profesională, încât să fiu sincer daca m-aș afla în locul unui puști de 19-21 pasionat de comunicare și PR, nu aș ști ce să aleg. Doar că un lucru mi se pare mișto. Le poți încerca pe toate și vezi ce îți place.

Dacă îți place PR-ul, mergi pe la conferințele studențești care au legătură cu PR-ul și ciulește bine urechile acolo. Mergi la un curs de PR. Încearcă să prinzi un internship într-o agenție de PR și fură meserie. Ține un blog și mergi la PR Forum.

Poate te întrebi de ce naiba ar trebui să mergi la PR Forum.

În primul rând pentru că de 9 ani de zile, PR Forum e cea mai tare conferință profesiontă dedicată industriei de comunicare din România și locul perfect unde poți ajunge să te întâlnești cu oameni importanți din industrie. It’s sometimes about networking too.

Un alt aspect pentru care ar trebui să mergi (asta dacă ești un student pasionat până în măduva oaselor de comunicare), pe lângă cele 3 seminarii ținute de The Practice, Golin Romania și Evensys, se organizează  primul Young PR Seminar (un seminar dedicat viitorilor aspiranți în industrie) și ca juniori în domeniu, veți vrea neapărăt să fiți acolo.

Pentru că e un loc în care informațiile pe care le veți primi vă vor fi de folos în viitoarea carieră. Și habar nu aveți cât de inspiraționali pot fi unii oameni din agenții sau companii.

Așa că daca aveți șansa asta, mergeți pe 26-27 martie la PR Forum 2015 și fiți atenți la oamenii aceia. Undeva, într-un viitor apropiat sfaturile lor vor fi aur pentru voi.

Pentru informații noi despre PR Forum, trageți cu ochiul din când în când pe site-ul evenimentului. Sunt sigur că veți descoperi lucruri interesante.

6 years ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *